EU-parlamentet antog förordningen om restaurering av så kallad skadad natur. Trepartsförhandlingarna återstår. Det bästa man kan hoppas på nu är rimliga ståndpunkter i de återstående förhandlingarna, skriver Staffan Pehrman i sin ledare.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Försommartorkan i södra Finland var skoningslös, och skördeutsikterna är dystra i södra Finland, konstaterar Staffan Pehrman i sitt ledarstick.
Man kan redan i sig ifrågasätta om man faktiskt ska ta in miljö- och klimataspekter i just näringsrekommendationerna, men gör man det så vore det välkommet att också beakta följderna av att man gör så, påpekar Staffan Pehrman.
Noteras kan att kraven på ministrarna är färre och lägre än de krav som den nya regeringen vill ställa på invandrare som vill ha medborgarskap i Finland, konstaterar Staffan Pehrman.
För jord- och skogsbruket är regeringen Orpos regeringsprogram ingen katastrof. Där finns realism, men också hopp och rent av ambitiösa målsättningar våra branscher, konstaterar Staffan Pehrman.
Det vi bevittnar är en slags krispolitik där politikerna genom att peka på olika kriser kan rättfärdiga en ständigt expanderande styrning genom stödpaket, statsgarantier, reglering och expansiv finanspolitik, konstaterar Nicolas von Kraemer.
Putins Ryssland är en terroriststat som inte drar sig för någonting, konstaterar Staffan Pehrman.
EU:s restaureringsförordning saknar helt enkelt verklighetsförankring och riskerar att bli ödesdiger för skogsägarna i Finland och Sverige, påpekar Staffan Pehrman.
Hur det än går så vill Orpo och Samlingspartiet leda nästa regering. Mycket talar också för att man gör det med just den uppsättning av partier som nu förhandlar på Ständerhuset, dramatiken till trots, konstaterar Staffan Pehrman.
Landets första producentorganisation inom spannmålsbranschen, Suomen Vilja-Aitta, håller på att grundas. I bästa fall kan Suomen Vilja-Aitta visa vägen för många fler och leda till att producenterna får bättre betalt för sina produkter, konstaterar Staffan Pehrman.
Visst, om man ser på det hela ur ett riktigt kort perspektiv så kunde kanske EU:s bönder vinna på att konkurrensen från den ukrainska exportspannmålen uteblir. Det är ändå inte alls säkert att EU:s bönder får bättre betalt för sin spannmål trots att så skulle ske, påpekar Staffan Pehrman.
En stor del av årets intäkter kommer på de flesta gårdar via stöden, på många växtodlingsgårdar kan det handla om hela 40-50 procent av årets intäkter. Därför gäller det att vara noggrann med ansökan, påpekar Staffan Pehrman.