Ledarsticket: Hur ska den ukrainska spannmålen fås ut ur landet?

Järnvägstransporterna västerut har utökats men sjötransporterna är överlägsna på alla sätt då det gäller en bulkprodukt som spannmål, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Finland till Nato med expressfart – ännu en vändpunkt i vårt lands historia som infaller fort

Vårt geografiska läge är inte ett val, men nästan allt annat är det. Men när det kommer till de betydelsefulla vändpunkterna i Finlands historia har det nästan alltid gått i rask takt, sedan momentum väl infunnit sig. Så även nu, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Vettigt att trygga gödseltillgången, men, men …

För att underlätta jordbrukarnas situation och kompensera för den brist på spannmål och andra jordbruksprodukter som Ukrainakriget förorsakat föreslår Yara rent konkret att EU:s krisreserv skall användas för att finansiera gödseltillgången. Men det känns inte moraliskt riktigt att sådana medel i nuläget ska gå till Yaras fickor, påpekar Staffan Pehrman.

Kommentaren: Handeln utnyttjar hänsynslöst sin dominerande marknadsställning

Att ingå bindande avtal gällande pris och volym lång tid på förhand, handlar om att systematiskt sätta marknadskrafterna ur spel. Det handlar också om att hänsynslöst utnyttja sin egen dominanta ställning i livsmedelskedjan gentemot den svagare parten, påpekar Tomas Långgård, ordförande för Österbottens Svenska Producentförbund.

Ledaren: Den ryska veteexporten från Svarta havs-området pågår trots allt

Tvärtemot vad man trott så ser den ryska veteexporten ut att rulla på i så gott som oförändrad takt, det här trots restriktioner gällande ryska rubel och betalningstrafik, noterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Bra initiativ av nya ministern

En utredning ska beakta vad som händer med den finländska livsmedelsproduktionen, lantbruket och försörjningsberedskapen om odlingssäsongen 2022 blir dålig eller rentav blir ett missväxtår?

Ledaren: Det kommer att svida för så gott som alla …

Bara en sak är riktigt säker. Kriget i Ukraina, Rysslands framtid och Finlands närhet till Ryssland gör att det kommer att svida ekonomiskt för så gott som alla i Finland. Men som så ofta är fallet så fördelar sig också den här bördan orättvist, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Stödansökan – årets viktigaste jobb

Stödansökan är på många sätt bondens viktigaste jobb. Därför gäller det att vara noggrann med ansökan och även att se till att man uppfyller villkoren för stöden under hela året, påpekar Staffan Pehrman.

Traktor- och maskinhandeln reagerar på jordbrukets lönsamhetsproblem och akuta likviditetskris

Efter en viss optimism vid årsskiftet står nu lantbruksmaskinhandeln, framför allt traktorhandeln, och stampar på stället. Nyregistreringar av traktorer minskade i mars för andra månaden i följd.

Ännu ett övergivet hus står där och ruttnar bort …

MTK utvecklar en webbtjänst för att föra samman ägarna till övergivna hus och de som kan tänkas vara intresserade av dem.

En bonus att få jobba med bönder i Åboland

LF:s medarbetare i Åboland reflekterar över hur det är att bevaka regionens lantbruksfrågor.

Västanträsk-andan driftighetens essens

LF:s medarbetare på Åland konstaterar i samband med tidningens 75-årsjubileum att jordbruket genomgått väldiga förändringar.