Ja, vi måste skriva om det här …

LF:s tidigare chefredaktör och nuvarande ordförande för Maataloustoimittajat ry skriver om varför det är viktigt att LF skriver om saker läsarna har rätt att känna till.

En ny verklighet

LF:s redaktör i Österbotten reflekterar över den omvälvande vi lever i.

Lantbruket och journalistiken behövs också fram över – arbetet går vidare

Landsbygdens Folk fyller 75 år. Chefredaktören konstaterar i sin kolumn att jobba med lantbruksjournalistik utgående från Helsingfors ger tillgång till två rätt så olika världar.

CAP stöder EU-bönderna sedan drygt sex årtionden

LF:s medarbetare i Europa skriver om EU:s gemensamma jordbrukspolitik i sin kolumn när LF fyller 75 år.

Mykotoxiner bekämpas med noggrann ensilagetillverkning

Mykotoxiner i foder kan de förorsaka att djuren insjuknar, produktionssvinn och ekonomiska förluster.

”När det uppstår en kris är vi trots allt rätt så ensamma”

Kriget i Ukraina har i grunden förändrat sättet att se på försörjningsberedskapen, i varje fall för en överskådlig framtid, konstaterar Staffan Pehrman i veckans ledare.

Sällsynt svåra övervintringsskador i år

Det verkar finnas sällsynt mycket och svåra övervintringsskador på höstsäd den här våren.

Ledaren: Ett Natomedlemskap är den bästa garantin för säkerhet och stabilitet som står till buds

Ett Natomedlemskap är helt enkelt den bästa garantin för säkerhet och stabilitet som står till buds för Finland. Det betyder inte att det inte skulle finnas risker förknippade med det, men riskerna är sannolikt mindre än om vi fortsättningsvis förblir utanför, anser Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Tummen upp för Sucros!

Vill Sucros ha sockerbetor ska de betala ett högre pris och det har de visat sig villiga att göra. Många andra sektorer och uppköpare kunde gärna få ta efter det här sättet att agera, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Matens pris stiger i sommar och höst, men lantbrukets kassakris är här och nu

Under EU-tiden har vi upplevt många perioder med dålig lönsamhet men så här illa har det inte varit tidigare. Nu är det krisläge inom så gott som alla produktionsinriktningar och på många håll är den dessutom akut, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Metallskrotet har nått rekordpris – dags för vårstädning?

På många gårdar finns det en hel del metallskrot, gamla maskiner, arbetsredskap och metalldelar, som ligger och skräpar någonstans men som lika väl kunde föras till skroten, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Handelns dominerande roll är det enskilt största hotet mot Finlands livsmedelsproduktion och självförsörjning

För de flesta torde det hur som helst vara självklart att det nu är bråttom. För att förbättra den svåra situationen måste nu de två stora handelsaktörerna SOK och Kesko inse att vinsterna ska fördelas bättre till resten av livsmedelskedjan. Också regeringen förutsätter att handeln måste bära sitt ansvar för att komma vidare, det blev väldigt tydligt när regeringen offentliggjorde krispaketet i förra veckan, påpekar Staffan Pehrman.