Ledarsticket: Marknadsrörelser i krigstider

Vladimir Putins beslut att erkänna de så kallade utbrytarrepublikerna i östra Ukraina och beordra ryska trupper dit har orsakat marknadsrörelser inte bara på aktiemarknaden utan också gällande råvaror. Marknadsrörelserna känns också av då det kommer till jordbruksprodukter som vete, majs och solrosolja eftersom det finns en rädsla för att världsmarknadspriserna på dessa produkter går upp rejält i ett läge med avsevärda sanktioner från väst, konstaterar Staffan Pehrman.

Kommentaren: Nu behövs rättvisa på livsmedelsmarknaden

ÖSP:s ordförande Tomas Långgård skisserar här upp flera åtgärder som skulle kunna stärka producentens ställning i livsmedelskedjan.

Ledaren: Ryssland fortsätter att provocera – hur ska det hela sluta?

Hur påverkar det här oss bönder här i Finland då? Det korta svaret är mycket, noterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Regeringen jobbar på att kompensera kostnadsökningen

Det är inte realistiskt att tro att ett stödpaket utgör mer än ett plåster på såret, ett förband som i bästa fall kan stoppa det akuta blodflödet, konstaterar Staffan Pehrman.

Insändaren: Allemansrätten prisas men den har sina avigsidor

Allemansrätten är en gammal nordisk sedvanerätt som ofta lovordas och gott nog så. Nyttjande av rätten förutsätter att inga skador, olägenheter eller störningar åsamkas markägare och andra rättsinnehavare eller naturen. Beklagligtvis är verkligheten alltför ofta en annan. Dessutom har nyttjandet av rätten fått former som indirekt kan leda till stora förluster för skogsägaren.

Ledaren: Vi måste göra allt vi kan för att trygga Finlands sockerproduktion – tid för handling är nu

Odlarnas bristande intresse för tillfället ska framför allt ses som en reaktion på de höga priserna på produktionsinsatser. Sockerbetsodlingen är insatsintensiv, per hektar går det åt en hel del bränsle under en odlingssäsong och givetvis handelsgödsel samt bekämpningsmedel, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Mikko Helanders skenheliga uttalanden

Likt en modern Pontius Pilatus tvår Mikko Helander sina händer och flyr ansvaret för den ojämlika fördelningen av slutpriset i livsmedelskedjan, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Vi behöver också den ekologiska produktionen

Staffan Pehrman tar i sin ledare upp bland annat EU:s nya ekoförordning.

Klimatförändringen förändrar vägunderhållet

Klimatförändringen för med sig nya utmaningar också när det gäller underhållet av vägar.

SLC - Susann
Ekoproduktionens framtid är i våra händer

Susann Rännäri konstaterar i sin kolumn att ekostrategin är på rätt spår, men det bör finnas resurser att finansiera de åtgärder som behövs för att ekobranschen ska utvecklas balanserat.

Ledaren: UPM:s och Pappersförbundets konflikt ser ut att bli lång, seg och mycket ideologisk

Pappersförbundet och Elektrikerförbundet har redan avtal med Stora Enso och Metsä Group. Läget med UPM är ändå annorlunda eftersom företaget uttryckligen vill ha separata avtal för olika affärsområden, noterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Kvinnor och experter i välfärdsområdenas fullmäktigen

Det kommer generellt att bli en tuff kamp för många små kommuner efter att välfärdsområdena kört igång, oavsett om man som kommun fått in egen representation i fullmäktige eller inte, noterar Staffan Pehrman.