SLU ska ta fram standard för svensk trädvård

I Sverige finns inga allmänt accepterade riktlinjer för beskärning av träd. Därför tar SLU nu fram en standard för att skapa enhetlighet och bättre kvalitet specifikt för trädbeskärning i stadsnära miljöer.

SLC - Img 4791
Lever för entreprenörskapet

En drivande framåtanda behövs för att bli en framgångsrik entreprenör. Det satsar 30-årige Christian Fred på med sin nystartade entreprenadfirma i Kalax i Närpes.

SLC - Utbrand
Många skogsfackmän känner sig utarbetade

Enligt METO – Skogsbranchens Experter – upplever många skogsfackmän ett högt arbetstryck. Att så är fallet intygar skogsvårdsinstruktör Kim Back. Enligt honom har situationen varit prekär i flera år. Många darrar på ribban till utbrändhet, säger han.

SLC - Saarka6
Feedex flexibel foderleverantör

​Feedex producerar uppemot 100 miljoner kilo päls- och lantbruksfoder årligen. Fördelarna som en mindre aktör på fodermarknaden är många, konstaterar försäljningsassistent Marjo Pikkumäki.

SLC - Saarka1
Ny foderfront väckte intresse på Sarka

En foderfront som är flexibel och ger korna större frihet när de ska äta. Och med det en rad olika fördelar för mjölkproduktionen. Det presenterade det danska företaget Cow-Welfare på mässan Sarka i Seinäjoki.

Tullens tullräknare fungerar nu också på svenska

På Tullens webbplats har man redan sedan några månader med den nya tullräknaren kunnat uppskatta hur mycket tullavgifter och mervärdesskatt man behöver betala för sina nätinköp som levereras från ett område utanför EU. Nu har tullräknaren också tagits i bruk på svenska och engelska.

Sami Jerkku ny försäljningsdirektör på Kramp

Sami Jerkku tillträder som Kramps försäljningsdirektör den 1 april.

SLC - Vastankvarn1
Västankvarn vill bli självförsörjande på energi

En grupp av tredje årets agrologstuderande vid Yrkeshögskolan Novia, Raseborg har fått en projektbeställning på att forska kring Västankvarns elproduktion av solenergi. Gruppen består av Jyrki Mällinen, Pekka Björkqvist, Alexander Sjöberg, Diana Dahlbom och Jens Lundström. Gruppen redogör i den här artikeln för sina slutsatser.

SLC - Biogas 4
Ekovallen blir biogas

Den agroekologiska symbiosen i Palopuro, Hyvinge, tog ett stort kliv framåt, när biogasanläggningen togs i bruk.

SLC - Bt Agro 1
Kraftigt uppsving för försäljningen av ekomaskiner

Maximalt kunde en tredjedel av den finländska jordbrukarkåren odla ekologiskt i framtiden, tror Boris Lindgård på BT Agro.

SLC - Tuomas Mattila
Ekologisk odling utan plöjning – dröm eller verklighet?

Kan man odla ekologiskt utan att plöja? Den frågan gick till jordbrukaren och forskaren Tuomas Mattila från Lojo.

SLC - 5896284640 6D47Dfb5Fa O
Nu är det skäl att hålla koll på snöläget på stora tak

​Finlands miljöcentral SYKE påminner om snömängder på stora tak med liten lutning. Det här gäller också jordbrukets produktionsbyggnader som ladugårdar, maneger för ridning och växthus.