SLC - Yarakniv
Enkel men smart finess från Yara

En intressant finess på Agromek i Herning nyligen var Yara Danmarks kniv för att öppna storsäckar med gödsel, Big Bag kniven. Enkelt men genialt.

SLC - Baby Feeder
Automatisk utfodring av smågrisar

Aco Funki visade foderautomaten för smågrisar Babyfeeder som tvåstjärnig nyhet på Agromek. Den förser de minsta grisarna med färskt blött foder.

SLC - Gates Hydraulslang
Lätt hydraulslang i ett enda lager

Tryck var i fokus på Agromek, bland annat med den tvåstjärniga nyheten från Hydra Grene, Gates hydraulslang MXT. – Slangen har tillverkats i ett enda lager, men den har stor hållbarhet och elasticitet, säger Poul Rose vid Hydra Grene i Danmark.

SLC - Agromek18 Logo M Sektorlogoer Groen
Drygt 40.000 besökare på Agromek

Lite på 40.000 personer besökte Agromek under de fyra dagar mässan varade. Enligt modell från liknande mässor i Europa ordnade Agromek för första gången i Danmark även en ”liveverkstad” där elever från de äldsta årskurserna i grundskolan besökte mässan. I verkstaden fick eleverna uppleva hur det är att jobba som mekaniker med jordbruksmaskiner. Avsikten är givetvis att rekrytera intresserade till branschen. Både de danska branschföreningarna och facket stod bakom initiativet.

SLC - Break Mix
Nyheter från Väderstad också på Agromek

Med på Agromek var även Väderstad med spetsen BreakMix för kultivatorer, som i övrigt fick silvermedalj på lantbruksmaskinmässan i Helsingfors.

SLC - Michelin
Michelins banbrytare fördelar vikten och höjer dragkraften

​En av de större och antagligen banbrytande nyheterna med tanke på framtidens jordbruk var Michelins trestjärniga nyhet EvoBib, som i övrigt vann guldmedalj på Simamässan 2017 liksom också konkurrenten Trelleborg som utvecklat en egen liknande lösning. – I marken blir däcket samtidigt bredare, vilket ger en större viktfördelning. Men därtill kommer det skilda mönstret med klossar i däckets kant i arbete, vilket underlättar dragkraften, förklarar Jacob Alsing Axen vid Michelin i Norden.

Minskad reglering av snöskotrar

Det blir möjligt att använda större snöskotrar än hittills på särskilt anvisade snöskoterleder som är lämpade för ändamålet.

SLC - Timmerbilar Webb
Superlånga timmerbilar blir vanligare på vägarna

Långa och tunga fordonskombinationer är ingen ovanlighet längre på de finländska vägarna. I dag rullar redan femtio så kallade HCT-bilar med dispens från Trafi.

SLC - Maskinmassan1
Förkylare sparar energikostnader i mjölkproduktionen

​En förkylare för mjölk, kumminolja och en täckdikningsplog för större lantbrukstraktorer var några av de saker som förevisades på maskinmässan i Helsingfors tidigare under hösten. Pasi Leskinen berättar att förkylaren sparar i energikostnaderna på mjölkgården.

SLC - 3D1
Modern teknik underlättar planeringen av dikesrensningar

ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskapet har investerat stort i ny teknik de senaste åren. Teknik som underlättar planerandet av torrläggningsområden. Laserskannat material, GPS-utrustning och grävning med 3D-teknik är dagens melodi.

SLC - Gea 2 A Webb
GEA:s nya system mäter cellhalten i realtid

Ett system som mäter cellhalten per fjärdedel i realtid. Det visade Petteri Virtanen, försäljningschef för GEA i Finland, upp på KoneAgria i Jyväskylä.

SLC - Lpx8266
Digitaliseringen på agendan när EuroTier gick av stapeln i Hannover

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä öppnade Finlands monter på jordbruksmässan EuroTier i Hannover, Tyskland, i tisdags. Av de drygt 2.500 utställarna kom över 20 från Finland. Digitalisering av jordbruket var ett centralt tema.