Vanliga konsumenter får inte längre köpa och använda så kallade rodenticider (gift) mot råttor, i lösvikt och utomhus. Jordbrukare som har ikraftvarande växtskyddsexamen kan däremot köpa och använda på den egna gården och i dess produktionsutrymmen.


Soilfood ordnade en fältträff hos Mathias Weckström på Pargas gård i Raseborg. Företaget vill visa hur spridning av markförbättrande fibrer går till i praktiken och vad de gör i och för odlingsjorden.
Kommunikationsministeriet föreslås lindringar undervisningskraven i fråga om körkort för lätta lastbilar i klassen C1 och C1E. I och med förordningsändringen kommer antalet undervisningstimmar att minska betydligt.

Mjölkproducenten Victor Ravald från Terjärv har mycket på gång under de kommande månaderna. Han har beviljats miljötillstånd för en ny robotladugård med 150 platser och en framtida produktion med totalt 238 platser. Grundarbetena inför nybygget är redan igång.

Svenska DeLaval har utvecklat en ny teknik som underlättar byte och rengöring av spenkoppar vid mjölkning. Systemet heter Evanza och tilldelades en silvermedalj på den tyska EuroTier-mässan nyligen.

En ny kran – Gripto 1009 – med kranspetsstyrning, eller Smart Boom Control, det visade Kronos upp på FinnMetko i Jämsä. Den nya tekniken medför mjukare rörelser och underlättar arbetet för föraren, säger försäljningschef Dennis Grankvist.

Mindre kan betyda mer. Det menar inhemska Nisula som på mässan FinnMetko presenterade den nya skördaren N5. En skördare som är lätt och som kan avverka på torvmarker.

Valtra T234 Direct i test. Nya T är utan tvekan den bästa traktorn Valtra någonsin byggt, anser provköraren.
Ett nytt tillsatsämne för att minska på ammoniakutsläpp i stall har lanserats.

Det som startade för tretton år sedan som en improviserad demonstration av fyra olika direktsåmaskiner för lantbrukseleverna i en yrkesskola i Loimaa har utvecklats till ett omfattande försöksprogram där man jämför en mängd metodgrepp och deras effekter på både skörd och miljö.

I år har det skett en ökning i ansökningarna för investeringsstöd jämfört med fjolåret. Något stort uppsving kan man inte tala om, men läget ser lite bättre ut än vad man kanske kunde förvänta sig efter några svåra år.

I lantbruksbyggandet har projektens storlek och byggtekniska svårighetsgrad ökat anmärkningsvärt. Det här har också betytt att man övergått från traditionellt byggande i egen regi till att låta uppföra byggnader, skriver forskare vid Naturresursinstiutet Maarit Hellstedt, forskare vid Naturresursinstitutet. Att fungera som byggherre förutsätter utöver mången annan uppgift även att man ansvarar för arbetarskyddsfrågor.