Jordbruk Maskin & teknik Landsbygdsnäringar

Har du åsikter eller
idéer om biogas?

Arbetsgruppen som bereder regeringens nationella biogasprogram låter genomföra en webbenkät, där man har möjlighet att komma med åsikter och idéer om hur produktionen och konsumtionen av biogas kan främjas i vårt land. Enkäten förverkligas av landsbygdsprogrammets samordningsprojekt för energiföretagande men på uppdrag av arbetsgruppen.

Man kan svara på enkäten här.

Beredningen av det nationella biogasprogrammet har inletts i enlighet med regeringsprogrammet. I den beredande arbetsgruppen finns medlemmar från det tillsättande ministeriet arbets- och näringsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet, finansministeriet och kommunikationsministeriet samt ständiga sakkunniga. Målsättningen är att gruppens arbete ska vara klart i januari.

Bland huvudpunkterna i själva det kommande programmet finns bland annat att främja användningen av biogas i jordbruket och att få en åtgärdshelhet till stånd inom näringskretsloppet, bland annat med tillverkning av gödselmedel gjorde på återvunna råvaror.

I programmet ingår också att stöda investeringar i biogasanläggningar och teknik för gödselhantering samt att införa ett stöd för biogasproduktion som baserar sig på näringskretsloppet. Därutöver ska lönsamheten för små enheter förbättras.

För nästa år föreslås ett engångsstöd för biogas på sammanlagt 3,5 miljoner euro och året efter 4 miljoner. Avsikten är att stödet i huvudsak ska riktas till sådana projekt som blir utan de nuvarande stöden. Beredningen är dock ännu i ett ganska tidigt skede på de här punkterna.

Man har i alla fall också för avsikt att betala ett produktionsstöd för biogas av gödsel, det skulle bli 4 miljoner 2021, 5 miljoner 2022 och 7 miljoner 2023.