Krone Vallteknik 1 Webben
Slåtterkrossarna i Krones serie EasyCut finns nu med en ny typ av krossvalsar som heter M-rolls. De har längsgående profiler som ser ut som M vilka går in i varandra när de två rullarna snurrar mot varandra. Det säkerställer ett jämnt flöde och en skonsam och effektiv krossning.
Jordbruk Maskin & teknik

Krone laddar med
vallnyheter till 2020

Efterfrågan på vallmaskiner är stor globalt. Den tyska maskintillverkaren Krone gjorde sitt bästa år någonsin i senaste bokslut som slutade 31 juli. Den viktiga läglighetseffekten samt ett stigande mjölkpris tror de är anledningen.

På Krone var man beredda på att fjolårets torka skulle slå hårt mot maskinförsäljningen men så blev det inte för dem. Tvärt om, försäljningen ökade och fortsätter att öka under andra halvan av 2019. För dem som odlar vall är läglighetseffekten mycket viktig och maskinparken måste vara i bra skick.

Nu laddar Krone med nya maskiner för att göra vallskörden ännu mer effektiv och exakt. På en pressvisning i tyska Ludwigslust visade företaget de nyheter inom slåtterkrossar, strängläggare och rundbalspressar som blir aktuella till säsongen 2020.

Krone är en maskintillverkare som har som ambition att ha maskiner till alla behov oavsett storleken på lantbruket. När det gäller slåtterkrossar finns de med såväl hydraulisk som mekanisk fjädring av balken och som kund finns det många tillval. Ett exempel är hydraulisk upp- och nerfällning av sidoskärmarna på de frontmonterade slåttermaskinerna.

De bogserade maskinerna finns med olika längd på dragen och antingen så de kan svänga ut åt såväl höger som vänster sida, alternativt endast åt höger.

Krone Vallteknik 6 Webben
Vid en pressvisning i tyska Ludwigslust visade tyska Krone nyheter inom slåtter, strängläggning och kombipressar.

Hydraulikdriven matta bak för att slå ihop två strängar finns också, alternativt kan denna matta användas för att sprida materialet jämnt över hela arbetsbredden. En nyhet med mattan är att den är monterad lite diagonalt nu och det är en fördel vid bredspridning.

Samtliga modeller kan erhållas med kross. Där finns valen slagor, stålvalsar och gummivalsar.

De frontmonterade maskinerna kan ha en upphängning så de arbetar som dragna eller skjutna. På Krone anser man att det inte är någon större skillnad, men vissa kunder är övertygade om att det ena eller andra är bäst och då tillmötesgår man det.

Några detaljförbättringar på slåttermaskinerna som heter EasyCut är sidoskydd som kan fjädra åt sidan vid motkörning på de frontmonterade maskinerna och ett pneumatiskt verktyg för snabbt byte av knivar på samtliga modeller.

På de bogserade slåttermaskinerna är en ny röd pil, som indikerar arbetsbreddsinställningen tydligt, en nyhet.

Krone EasyCut finns i arbetsbredd från 2,73 till 3,60 meter som frontmonterad och 3,16 till 3,60 meter som bogserad. På de bogserade maskinerna ställs stubbhöjden enkelt med en vev med skala ett till fem.

Krone har även Butterfly-modeller.

Krone Vallteknik 2 Webben
Rotorernas vikt mot marken kan justeras med hydraulik från hela vikten till noll. Noll är bra vid fuktiga förhållanden och då vilar hela maskinvikten på transporthjulen och traktorns trepunkt.

Nyheter inom strängläggare

Intresset för att bredsprida, förtorka och sedan stränglägga före exakthack, press eller kortsnittsvagn ökar.

Krones strängläggare heter Swadro. Den finns i två grundutföranden: två eller fyra rotorer som drar strängen till mitten eller två eller tre rotorer som lägger strängen till sidan.

Några nyheter inom strängläggare är större hjul för ökad bärighet och individuell elektrisk höjdjustering av varje rotor i steg om två millimeter.

Krone Vallteknik 3 Webben
Större hjul i både transport och arbete. Nya Swado TC 1370 kan erhållas med 700/35R22.5 samt 16x9.5 i rotorerna. Upp till sex hjul per rotor är möjligt och även ett framför varje rotor om det behövs.

De nya strängläggarna följer ISOBUS-standard och alla inställningar sköts från Krones monitor i traktorhytten, alternativt direkt i traktorns terminal om denna följer samma standard. Det är således höjdjusteringen, fjädringen och arbetsbredden som ställs in och övervakas i skärmen.

Varje rotor har hydraulisk fjädring, tidigare var den mekanisk.

Krones strängläggare drivs helt mekaniskt från traktorns kraftuttag, vilket minskar effektförlusterna. De två främre rotorerna snurrar lite fortare än de två bakre vilket ger en bättre sträng enligt Krone.

Krone Vallteknik 4
Kombipressarna Krone Comprima har variabel balstorlek från 1 till 1,5 meters diameter beroende på modell.

Vidareutvecklade kombipressar

Krone har även gjort vidareutvecklingar på kombipressarna som går under namnet Comprima.

Ett exempel är en ny pickup med fjädrar i W-form. Det innebär att material vid sidan transporteras lite mot centrum vilket i sin tur medför mindre spill i svängar och vid sidolut.

Rotorn har medbringare av Hardox-stål och knivarna manövreras med hydraulik från traktorhytten. Valen är 0, 13, 13 eller 26 knivar.

Körs pressen med varannan kniv kan föraren enkelt skifta till den andra uppsättningen och på så sätt köra dubbelt så länge innan knivslipning.

Krone Vallteknik 5 Webben
Kraftigare kugghjul och kedjor med automatisk kedjespänning samt större behållare för olja till kedjornas automatiska smörjning.

Under sidoplåtarna sitter LED-belysning så service och plast- eller nätbyte är enkelt även på natten.

De dubbla sträckfilmshållarna och rullar som säkerställer balrotation och transport medför att Comprima klarar 36 varv per minut vid inplastning.

När det gäller trender inom vallskörd ser man hos Krone att allt fler av dem som ser kvaliteten på grovfodret som mycket viktigt går över allt mer till exakthack. De som väljer rundbal är ute efter ett flexibelt alternativ utan stora fasta investeringar medan de som kör med hackvagn har silo men vill klara sig själv av olika anledningar.