Kuh Vr Brille
Lyckliga kor som betraktar omgivningen genom VR-glasögon mjölkar bättre, hävdar ryska forskare. FOTO: Jordbruksministeriet i Moskva
Jordbruk Maskin & teknik

Virtuell utsikt ska hjälpa
ryska kor att mjölka bättre

Den ryska regeringen ställer höga mål för landets mjölkproduktion. Fram till 2024 ska mjölkmängden mer än fördubblas. Både psykologi och tekniska hjälpmedel som virtuella glasögon prövas för att stimulera produktionen.

Den ryska vintern är lång och trist för kor som gärna går på grönbete. Forskarna försöker därför förbättra kornas humör genom att låta dem betrakta saftiga, gröna ängar genom ett par VR-glasögon.

Den simulerade utsikten ska hjälpa korna att koppla av och drömma sig till bättre tider. Förhoppningen är att den förbättrade trivseln ska bidra till en högre mjölkproduktion och en bättre mjölkkvalitet.

Exempel från mjölkgårdar i olika länder tyder på att en lugn atmosfär kan öka mjölkmängden och kvaliteten på mjölken. Också klassisk musik kan ha en avslappnande effekt på korna.

De ryska forskarna hänvisar bland annat till resultat från Wageningen University i Nederländerna, som visar att miljön spelar en viktig roll. Resultatet bekräftas av bland annat Scotland´s Rural Collage i Skottland.

De preliminära resultaten med VR-glasögonen uppges stöda teserna. Än så länge testas en prototyp på bondgården RusMoloko i närheten av Moskva, meddelar det regionala jordbruksministeriet. Om försöket slår väl ut, kan glasögonen bli vanligare ute på gårdarna.

VR-glasögonen har utvecklats av IT-specialister och anpassades till kornas huvudform och ögon. Kornas synförmåga motsvarar endast 30 procent av det mänskliga ögat. I gengäld utgör synfältet 330 grader.

Simulerar en grön sommaräng

De senaste kunskaperna om kornas synförmåga visar att kor bäst uppfattar nyanser inom det röda spektrumet medan gröna och blå toner uppfattas svagare. På basen av detta, skapade experterna en unik vision som simulerar en grön sommaräng.

Under de första försöken noterade experterna en minskad ångest och en ökning av den känslomässiga stämningen i gruppen som helhet. VR-glasögonen ska mjuka upp kontrasterna mellan ljus och mörker, vilket korna upplever som stress.

Enligt ministeriet uppvisar försökskorna ett lugnare beteende och hela gruppen har blivit fredligare. Forskarna vill också ägna större uppmärksamhet åt kornas känslomässiga tillstånd.

Ryssland utvecklar målmedvetet den inhemska mjölkproduktionen sedan EU-sanktionerna trädde i kraft för några år sedan. Genom innovativa metoder ska landets mjölkproduktion hålla jämna steg med den internationella marknaden, heter det i pressmeddelandet.