SLC - Investeringar Kemi Webben
Metsä Group planerar miljardinvesteringar i Finland

Metsä Group planerar stora investeringar i Kemi och Raumo. Projektplaneringen för byggandet av en ny fabrik i Kemi har inletts och därtill planeras en ny, modern såg i Raumo. Utöver dessa projekt planerar Metsä Group också att förnya sin massafabrik i Husum i Sverige.

SLC - Virkesmarknad Img 9180
Virkesmarknaden är övermättad

Efterfrågan på timmer har avtagit och priserna sjunkit. Men trots det finns det förutsättningar för en rätt livlig virkeshandel i år.

SLC - Prisbarometer 1 A
Åländska skogsvårdsföreningen startar barometer för virkespriser

Torbjörn Björkman hoppas på hjälp från åländska skogsägare för att få en bättre bild av virkespriserna på Åland. Efter modell från fastlandet har Ålands Skogsvårdsförening börjat bygga upp en databas för de åländska virkespriserna.

SLC - Risvarme 1 Webben
Ris från skogsavverkningar – en effektiv värmekälla

Bjarne Back har i flera år levererat uppvärmningsmaterial till dottern Johanna Back-Hannus och maken Anders Hannus växthus i Yttermark.

SLC: Skogsindustrins investeringar positiva nyheter för skogsägarna

Metsä Groups avisering om satsningar på en massafabrik i Kemi och ett sågverk i Raumo är positiva nyheter för de finländska skogsägarna, konstaterar SLC:s skogsutskott.

SLC - Bio A Godselfab 1
BioA öppnade gödselfabrik i Kotka

BioA heter den nya gödselfabriken i Sunila i Kotka som börjar tillverka återvunnen eller så kallad cirkulär gödsel. Viljelijän Avena Berner blir återförsäljare för fabrikens produkter.

Glyfosat är ingen hälsorisk hävdar USA:s miljöstyrelse

I USA ska försäljningstillståndet för glyfosat snart förnyas. I ett preliminärt utlåtande har miljöbyrån EPA inte kunnat fastställa något samband mellan glyfosat och cancerrisk.

Mejerinoteringarna steg något på GDT

Noteringarna på den nyazeeländska mejeriplattformen Global Dairy Trade fortsatte att stiga på den senaste auktionen denna vecka.

SLC - Beyond Beef Meatballs Pan
Fejkat kött går åt som smör på börsen

En köttfri veganburgare av ärter och soja blev storsuccé då uppstartföretaget Beyond Meat förra veckan noterades på den amerikanska it-börsen Nasdaq. Inom bara två dagar tredubblades företagets börsvärde. Placerarna vill tjäna pengar med vegankött.

Många vill konkurrera på köttlös köttmarknad

Beyond Meat är ingalunda ensamma på marknaden för köttlöst kött. Flera konkurrenter utvecklar egna variationer av idén.

SLC - Potcert3
Lidls skärpta certifieringskrav ger producenter huvudbry

Den 1 januari år 2022 börjar Lidl kräva mera omfattande certifieringskrav av leverantörer av frukt och grönt. Från odlarhåll ser man med skepticism på de nya kraven, eftersom det medför främst ökade kostnader.

HKScan minskar sin personal med 183

HKScan minskar antalet anställda med 183. Härav står verksamheten i Sverige för 69 personer.