Jordbruk Globalt Marknad

Svinpesten driver upp
EU:s export av griskött

ASF-krisen på den kinesiska grismarknaden kan bli en betydande konjunkturfaktor för EU:s köttindustri. Det kinesiska grisbeståndet har redan minskat med en tredjedel. Landet måste importera mer griskött från bland annat EU och priset på gris stiger.

Regeringen i Peking har redan tvingats öppna sina statliga säkerhetsreserver för griskött. Till en början ska 10.000 ton griskött släppas ut på marknaden för att stabilisera priserna. Grispriset har stigit med upp till 50 procent de senaste månaderna.

Ursprungligen härstammar största delen av det nedfrysta grisköttet i Kinas lager från USA, Tyskland, Storbritannien, Danmark, Frankrike och Chile. Men situationen har blivit så kritisk att importen igen måste utvidgas.

Kina har blivit en viktig potentiell kund för Irland. Flera irländska leverantörer av griskött har redan beviljats licens för export av de kinesiska myndigheterna. Kina har något överraskande blivit Irlands största exportmarknad, före Storbritannien.

De spanska grisproducenterna gnuggar likaså sina händer. Under det första halvåret har Spanien ökat värdet av sin export av griskött till Kina med 90 procent. En del av ökningen beror på det stigande priset.

Enligt EU-kommissionen kan den kinesiska importen av kött från EU detta år stiga till 2,92 miljoner ton. Det motsvarar en ökning med omkring nio procent. Samtidigt har priset på griskött nästan fördubblats i Kina sedan juli månad.

USA:s handelskrig med Kina har ökat kinesernas intresse för alternativa leverantörer. Brasilien räknar med en stark exportökning. Den kinesiska regeringen har redan beviljat nya licenser för 25 brasilianska köttexportörer.

Totalt har Kina beviljat 89 licenser till brasilianska köttföretag som exporterar till Kina. Enligt Brazilian Animal Protein Association kan den kinesiska svinpesten i hög grad ändra de globala exportstrukturerna för kött.