Jordbruk Globalt Marknad

Kinas regering varnar
för fejkade ASF-vaccin

Den afrikanska svinpesten fortsätter att breda ut sig i Kina. Bedragare lockar förtvivlade producenter att köpa vaccin mot svinpest. Nu varnar jordbruksministeriet för den svarta marknaden och betonar att vaccinet är både olagligt och skadligt.

Kommersen med falska svinpestvaccin har ökat snabbt i Kina. Jordbruksministeriet understryker att det ännu inte existerar något vaccin mot svinpest, varken i Kina eller någon annanstans i världen.

Trots detta cirkulerar rapporter om diverse pilotvaccin som uppges stå till förfogande för gårdar som vill medverka i tester. Myndigheterna varnar för att de många ”testprogrammen” är onödiga och rent av farliga.

Enligt ministeriet tar producenterna enorma risker genom att köpa olagliga vaccin. Trots försäkringarna om motsatsen, finns det ännu inget preparat på marknaden som har genomgått systematiska tester med avseende på risker och effekt.

Både insmugglade och inhemska varianter uppges cirkulera i landet. Oberoende av ursprung är preparaten farliga att använda. Ett falskt vaccin kan i värsta fall infektera grisarna med svinpest och bidra till att sprida epidemin, varnar ministeriet.

Det kinesiska laboratoriet Harbin Veterinary Resarch Institute uppgav i maj att forskarna har utvecklat två typer av vaccin som kommer att testas. Men ministeriet understryker att produkten inte på länge är redo ens för kliniska test.

Vaccin som uppges vara insmugglade från Spanien och Vietnam har också dykt upp på den kinesiska marknaden. Men ministeriet invänder att alla preparat mot ASF är olagliga, oberoende av om produkterna är importerade eller härstammar från inhemsk produktion.

De kinesiska myndigheterna har nu skärpt informationen till grisproducenterna och ökar kontrollerna på den svarta marknaden. Tillverkare och försäljare av olagliga vaccin hotas av drakoniska straff. Laboratorierna förstörs och eventuella licenser dras in.