Förra årets dåliga skördesäsong fortsatte tära på Apetit Abp:s andra kvartal. Koncernen publicerade sin halvårsrapport förra veckan.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Snellmankoncernen har köpt produktsortimentet färsk färdigmat av det svenska företaget Quality Meals, som tillverkar färsk och djupfryst färdigmat till dagligvaruhandeln och storkök.
Föreningen Matinformation (Ruokatieto) lanserar världens första Finländska matens dag som firas den 4 september 2019. Den finländska maten har förtjänat en egen dag: maten från vårt eget land är unik och är en smaklig kombination av renhet, kunnande och ansvarstagande.
Kostens klimatpåverkan kan minskas med 30-40 procent genom att ändra på kostvanorna och ta hand om kollagren i åkermark. En övergång till klimatvänlig kost förutsätter således förändringar på systemnivå, konstateras det i slutrapporten från projektet RuokaMinimi.
Livsmedelsföretagen förutspår förbättringar i sina konjunkturer för de kommande månaderna. Enligt Finlands Näringsliv EK:s färska konjunkturbarometer ser branschens utsikter snäppet bättre ut än för industrin i medeltal.
Den rutinerade Vasakrögaren Mats Sabel styr in på en ny bana. Han tillträder som ledare för matprojektet och livsmedelsstrategin ”Plattform för matriket Österbotten”som upprätthålls i Företagshuset Dynamos regi.
Efter fjolårets rekordstora äppelskörd i EU är årets skördeförväntningar betydligt mer pessimistiska. Frost, hagel och torka på många håll har farit fram i äppelplantagerna, särskilt i de östra delarna av Europa.
Handelskriget mellan USA och Kina håller på att trassla till situationen på marknaderna för jordbruksprodukter. Ett exempel är soja, som Kina mestadels har köpt från USA och Sydamerika. Nu vill Ryssland etablera sig som sojaexportör till Kina.
Sydvästra och mellersta Europa upplevde en rejäl värmebölja under ett par juliveckor. Det extremt heta och torra vädret med temperaturer långt över fyrtiostrecket förefaller ändå att få mindre dramatiska följder än väntat för EU-skörden.
Den inhemska efterfrågan på bovete har ökat. Grödan är en viktig råvara i den glutenfria livsmedelsproduktionen. Dessvärre har kallt och torrt sommarväder och frostnätter på sistone försämrat skördeutsikterna för Korsholmsjordbrukaren Jan-Erik Bäck och andra boveteodlare i Österbotten.
Hela 68 procent av konsumenterna vill äta mera havre än de gör idag, visar Raisokoncernens färska undersökning.
Enligt Naturresursinstitutets färska statistikuppgifter innehöll industrins och handelns lager i slutet av juni totalt drygt 400 miljoner kilo inhemskt och utländskt spannmål. Mängden är nio procent mindre än för ett år sedan och den minsta sedan 2012.