Jordbruk Globalt Marknad

Kina lättar på tullar
för USA-gris och soja

I handelskonflikten med USA har Kina gått med på lättnader för importen av griskött och soja. Enligt den kinesiska regeringen har strafftullarna på vissa jordbruksprodukter preliminärt strukits. Nya förhandlingar hägrar också.

Kinesiska inköpare har i början av september beställt 10.900 ton griskött från USA, uppger Dow Jones News. Peking har dessutom meddelat att Kina överväger nya inköp av griskött och jordbruksprodukter.

Umgänget mellan Kina och USA uppges ha blivit försonligare den senaste tiden. Annulleringen av nya tullar betecknas som en ny signal som kunde öka förhoppningarna om töväder mellan de två stora ekonomierna.

Griskött och sojabönor är enormt viktiga exportprodukter för USA. Fram till det senaste handelskriget var Kina en betydande exportmarknad för det amerikanska jordbruket. Handelstvisten har belastat USA-farmarna, som hör till Trumps trogna väljarskara.

Redan under G7-mötet i slutet av augusti lät Donald Trump förstå att USA och Kina snart kommer att starta nya förhandlingar om den ömsesidiga handeln. Den kinesiska sidan är mycket intresserad av ett avtal, sade Trump.

Trump förvånade omgivningen med positiva uttalanden om Kinas stats- och partichef Xi Jinping, som han betecknade som en stor ledare. Jag tror att vi snart kan sluta ett avtal, sade presidenten då.

Bara ett par dagar före, hade Trump hotat att belägga i stort sett hela USA-importen av kinesiska produkter med strafftullar. Han kritiserade USA:s handelsunderskott med Kina och anklagade kineserna för ojusta affärsmetoder.