SLC - Img 6422
Maximihalterna för vissa verksamma substanser ändras

I början av veckan informerade säkerhets- och kemikalieverket Tukes om aktualiteter inom dess verksamhetsområde. EU-kommissionen har precis fattat beslut om maximihalterna av rester av vissa verksamma substanser (MRL) i växtskyddsmedel. Ändringarna i bestämmelserna gäller maximihalterna av de verksamma ämnena acetamiprid, iprodion och pikoxistrobin och träder i kraft i EU under sensommaren 2019.

Tukes och Tullen intensifierar övervakningen av olagliga växtskyddsmedel

De olagliga växtskyddsmedlen tar över en allt större del av marknaden. Enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Tullens uppskattning är drygt tio procent av produkterna på den europeiska marknaden olagliga. Därför intensifierar myndigheterna nu övervakningen av importerade växtskyddsmedel.

Inget genombrott i sikte för Mercosur

EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur har avslutat en ny förhandlingsrunda utan nämnvärda framsteg.

Robbes Lilla Trädgård fick företagspris

Helsingfors handelskammares företagspris för Östra Nyland gick i år till Robbes Lilla Trädgård Ab från Lappträsk, meddelar handelskammaren i ett pressmeddelande.

Mejerinoteringarna föll på senaste GDT

Noteringarna på den nyazeeländska mejeriplattformen Global Dairy Trade föll denna vecka för första gången under innevarande år.

SLC - Cgr Mobilisation 1
Franska betodlare vill köpa hotade sockerbruk

De franska sockerbetsodlarna motsätter sig tyska Südzuckers planerade nedläggningar av två sockerfabriker i Frankrike. De vill skapa ett kooperativ för att köpa fabrikerna för 30 miljoner euro. Men Südzucker och de tyska betodlarna motsätter sig planerna.

SLC - Bok 1
Alla matvägar leder till Västnyland

Boken Smaka på Västnyland som nu finns ute i bokhandlarna bjuder på en mångsidig och inspirerande närmatsresa i den vackra regionen. Läsaren får hänga med på allt från odlingar, restauranger, mejerier och bryggerier till Slow Food-festivalen i Fiskars.

SLC - 78 A8 Eadc 269 D 4009 84 Cc 18123 A49550 F
Nederländerna försöker öppna för gensaxen i EU

Nederländernas regering efterlyser förnyade regler som gör det möjligt att använda gensaxen inom den europeiska växtförädlingen. En majoritet av EU:s medlemsländer stöder initiativet, bland dem också Finland.

Afrikansk svinpest nu också i Hongkong

Den afrikanska svinpesten förekommer redan i alla kinesiska provinser. Nu har också den administrativa regionen Hongkong drabbats.

EU begränsar användningen av industriellt framställda transfetter

En ny EU-förordning begränsar användningen av transfettsyror, det vill säga delvis härdat fett, i livsmedel, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Blått ljus mot mikrober

Berner Oy har gjort ett distributionsavtal med finländska LED Tailor Innova7ion, som tillverkar lampor och belysningssystem med blått ljus som har en mikrobdödande och luftrenande verkan.

SLC - Nng4
Produktionen i full gång vid Närpes Grönsaker

Tomatpriserna har legat på en hög och stabil nivå sedan mitten av januari. Gurkan skapar däremot huvudbry för andelslaget Närpes Grönsaker, som har byggt ut och lanserar fyra nya produkter i år.