Jordbruk Skogsbruk EU Marknad

Parlamentet försöker
stoppa EU:s växtpatent

EU-parlamentet i sin helhet har nu skärpt kraven på ett förbud mot växtpatent. I en resolution kräver parlamentet ett definitivt stopp för patent på konventionella grödor. Detta ska en gång för alla lösa den sega dragkampen om växtpatent.

Parlamentets jordbruksutskott uppmanade på sitt möte föregående vecka kommissionen att handla snabbt. Tiden börjar bli knapp, för skriftliga besvär måste lämnas in till patentverket EPO:s besvärskammare före den första oktober.

I en hastigt författad resolution uppmanar parlamentet nu kommissionen och medlemsländerna att göra allt de kan för att få klarhet i rättsläget. Kommissionen ska utan dröjsmål lämna in en inlaga till EPO:s stora besvärskammare.

Resolutionen antogs med en överväldigande majoritet. I Bryssel är de flesta eniga om att konventionellt förädlade grödor inte är patenterbara. Rättssäkerheten måste utan dröjsmål återställas, kräver parlamentet.

I resolutionen uppmanas kommissionen och medlemsländerna att utan dröjsmål skydda de europeiska växtförädlings- och odlingssektorernas innovativa förmåga och försvara allmänhetens rätt till en vettig lösning.

Växtpatentens kritiker anser att patentskyddet för växter är för snävt tilltaget. I praktiken har det visat sig att bara stora koncerner har råd att söka patent på en viss egenskap som utvecklas inom företaget. Företaget har då rätt att söka patent på denna egenskap.