Arla
Genom superkylning går det att försätta känsliga matprodukter i ett slags viloläge under en lång transport, så att varken smak eller kvalitet lider. ILLUSTRATION: Arla
Jordbruk Maskin & teknik Marknad

Arla prövar superkylning
för transport av färskvaror

Mejerijätten Arla prövar en nyutvecklad kylteknik som ska göra det möjligt att transportera färska och känsliga mejeriprodukter över långa avstånd. De praktiska försöken har redan inletts med gräddostar som skeppas till Australien.

Varje år transporterar Arla mer än en miljard kilo mejeriprodukter från sina anläggningar i norra Europa till exportländer i Asien, USA och Australien. Ett problem är förvaringen av de oerhört känsliga produkterna under den långa resan.

En möjlighet är att frysa ned varan eller transportera den med flyg, men det fungerar inte alltid. Det är svårt att upprätthålla kvaliteten hos känsliga mejeriprodukter under alla förhållanden. Sådant förutsätter alternativa, tekniska lösningar.

Arlas innovationsavdelning tog sig an problemet och utvecklade särskilda behållare som håller produkterna färska över långa transportsträckor. Varorna lagras genom superkylning i låga temperaturer utan att de övergår i fast form.

Genom att undersöka förhållandet mellan tid och avancerad kylning har Arla identifierat de faktorer som påverkar produktkvaliteten under transporten. Variablerna har kombinerats på ett sätt som gör det möjligt att försätta produkterna i ett slags viloläge.

Enligt Arlas innovationschef Lars Dalsgaard kan superkylda varor transporteras långa sträckor per fartyg i mycket låga temperaturer utan att varken smak eller kvalitet lider. Det öppnar möjligheten att exportera de känsliga produkterna kring hela världen.

Produkterna levereras fräscha med bibehållen toppkvalitet. Arla har nu börjat pröva metoden för exporten av sina Castello-ostar. Det är en utmaning att transportera gräddostarna från Danmark till Australien, eftersom de inte tål att frysas ned.

Nyligen anlände den första leveransen av superkyld Castello till Australien, efter en lång resa i specialbehållare. Arla har redan börjat testa metoden på en rad andra mejeriprodukter från mjölk och youghurt till ostar.