Ptt
Förklaringen för 2019 års prognos hittas väldigt långt i de låga producentpriserna, såväl för bröd- som fodersäd. Skördemässigt kan man säga året som helhet var medelmåttigt trots att till exempel brödsädsskörden var riklig, säger forskare Tapani Yrjölä vid PTT.
Jordbruk Marknad

Jordbrukets företagarinkomst
fortsätter att minska

Jordbrukets företagarinkomst fortsätter att minska under 2019. Producentpriset på såväl bröd- som fodersäd minskar också. För nästa år ser det däremot bättre ut, framgår av Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste prognos.

Det ska sägas att PTT:s prognoser för framtiden alltid utgår från ett så kallat normalår. Har året innan av orsak eller annan varit avsevärt sämre, eller bättre för den delen, betyder det att förändringen alltid ter sig stor.

Oavsett så ger PTT:s färska prognos vid att handen att jordbrukets företagarinkomst minskar med 27 procent för 2019. Foderkornets producentpris minskar med 29 procent.

Sorgliga siffror

– Det är sorgliga siffror och förklaringen hittas väldigt långt i de låga producentpriserna, såväl för bröd- som fodersäd. Skördemässigt kan man säga att 2019 som helhet var ett medelmåttigt år trots att till exempel brödsädsskörden var riklig, säger forskare Tapani Yrjölä vid PTT.

Bland de huvudsakliga produktionsinriktningarna i Finland kan man notera en viss minskning i mjölkproduktionens volym, delvis också för nötköttsproduktionens del.

– Mjölkproduktionens totala minskning är en längre gående trend som vi sett redan länge. En minskning av den finländska mjölkproduktionen påverkar i sin tur alltid nötköttsproduktionen, säger han.

Noteras kan också en mindre minskning av svinköttsproduktionen samt att fjäderfäproduktionens tillväxttakt avtagit under det här året.

Konsumtionsmönstren förändras en aning

Köttkonsumtionen har i regel ökat i Finland ända sedan krigsåren. Nu ser man ändå en viss förändring i det här mönstret.

– Köttkonsumtionens ökning avtar nu, den minskar inte, men den ökar inte heller. Det kan hända att det är konsumenternas ökande intresse för vegetariska alternativ som faktiskt börjar synas i siffrorna, säger forskare Sanni Kiviholma vid PTT.

Köttets konsumentpris ökar med fyra procent för 2019.

I övrigt konstaterar forskarna att exporten av svinkött till Kina kommit i gång väl och att tajmingen varit lyckad. Den afrikanska svinpesten, ASF, har nämligen väckt de asiatiska marknadernas intresse för importerat svinkött och konsumentbeteendet där är starkt inriktat på just svinkött.

– Svinkött är ett snabbt producerat kött med hög fetthalt och det är vad de asiatiska konsumenterna vill ha. Fortfarande är det ändå för tidigt att säga vad det asiatiska intresset för finländskt svinkött betyder i pengar. Man kan också konstatera att intresset sannolikt inte håller i sig efter att ifrågavarande länder fått bukt med ASF, säger hon.

Som en intressant detalj kan nämnas att tack vare det relativt färska handelsavtalet mellan EU och Japan exporteras det just nu en hel del finländsk ost till Japan. Den här exporten har precis kommit i gång.