171113 Spf8518
Den europeiska försäljningen av traktorer har återhämtat sig efter svackan förra året. Snabbast ökar försäljningen i Frankrike. FOTO: Agritechnika
Jordbruk EU Maskin & teknik Marknad

Traktorförsäljningen
går igen framåt i Europa

Under det första halvåret 2019 registrerades tio procent fler traktorer i Europa, jämfört med motsvarande period 2018. Sammanlagt registrerades 96.428 traktorer under årets sex första månader, uppger traktorbranschens centralorganisation CEMA.

Av antalet nyregistreringar togs 77.383 traktorer i bruk inom jordbruket. Resten av nyförvärven är fyrhjulingar, teleskoplastare och liknande typer av maskiner. Men årets registreringsstatistik är delvis missvisande, medger CEMA.

De ovanligt många nyregistreringarna kan härledas till fjolåret, då de nya EU-reglerna för traktorer infördes. Marknaden var mättad, eftersom många jordbrukare hade valt att skaffa nya traktorer innan förändringen trädde i kraft.

Följden blev en nedgång 2018, fastän försäljningen i princip inte var dålig. Statistiskt sett minskade den europeiska traktorförsäljningen emellertid med 12 procent jämfört med 2017. I år har antalet nyregistreringar igen återhämtat sig, noterar CEMA.

Franska bönder köper nu traktorer

De viktigaste EU-marknaderna för traktorer är Tyskland och Frankrike. I Frankrike råder för närvarande en veritabel traktorboom. Under det första halvåret 2019 ökade försäljningen med hela 47 procent.

Enligt CEMA kan detta bero på att den franska jordbruksinkomsten har stigit. Frankrikes bönder har länge kämpat med dålig ekonomi och detta har satt sin prägel på fordonsparken. Behovet av nya maskiner är stort.

Rusningen väntas ändå avta mot slutet av året. Räknat på hela 2019 torde den franska traktorförsäljningen öka med omkring 25 procent. I vilket fall som helst finns en stor lucka att fylla, noterar CEMA.

I Tyskland ökade försäljningen under det första halvåret med 21 procent. Men tillverkarna räknar med att trenden kommer att avta något mot hösten. På årsbasis torde försäljningen under 2019 öka med mellan 8 och 10 procent.

I Italien ökade traktorförsäljningen med 6 procent och i Spanien med 19 procent. En tydlig tillväxt i försäljningen noteras också i Finland, Sverige, Norge, Österrike, Ungern, Serbien, Kroatien, Nederländerna, Belgien och Slovakien.

Finland ökade starkare än Sverige

I Finland ökade traktorförsäljningen under de sex första månaderna 2019 med drygt 37 procent, från 3.785 enheter till 5.202 enheter. I Sverige var motsvarande ökning 24 procent, i Norge 14 procent och i Danmark 10 procent.

I Storbritannien minskade försäljningen med 4 procent. Osäkerheten inför brexit har medfört en tydlig volatilitet på marknaden, trots en relativt hygglig jordbruksinkomst. Men britternas osäkerhet återspeglas i försäljningen, konstaterar CEMA.

Traktorförsäljarnas förväntningar inför framtiden är rätt återhållsamma. Enligt CEMA-barometern befinner sig traktormarknaden i en osäker fas. Hela 44 procent av företagen väntar en försämrad orderingång mot 33 procent för en månad sedan.