P039367 484644
EU:s konkurrenskommissionär Margarethe Vestager ska få mer inflytande över jordbruksstöden. FOTO: EU
Jordbruk EU Marknad

Befogenheter om jordbruksstöd
omfördelas i nya kommissionen

EU-kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen vill flytta delar av ansvaret för jordbruksstöden till generaldirektoratet COMP, som lyder under konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Det uppger webbtidningen Euractiv.

Det skulle innebära att generaldirektoratet för jordbruk (AGRI) förlorar befogenheter. Den tilltänkta nya jordbrukskommissionären, polacken Janusz Wojciechowski, måste i så fall överlåta stödkompetens till Vestager.

Danmarks EU-kommissionär Vestager har gjort sig känd som en resolut, orädd och handlingskraftig konkurrenskommissionär i den nuvarande kommissionen under Jean-Claude Juncker.

I den nya kommissionen fortsätter Vestager som chef för konkurrens och digitalisering. Hon har gjort drivit igenom flera tunga konkurrensbeslut där till och med de multinationella bolagen måste bäva.

Nu har kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen flyttat kompetensen för statliga stöd inom områdena jordbruk och fiskeri från generaldirektoraten AGRI och MARE till generaldirektoratet COMP.

Vissa undantag från allmänna konkurrensregler kvarstår i jordbrukssektorn, men reglerna för statligt stöd ska per definition stå på samma linje som resten av EU:s politikområden. Vestager har till uppgift att stärka konkurrensen i alla sektorer, motiverar kommissionen.

Beslutet att beröva GD AGRI sin statliga stödkompetens kom utan föregående meddelande. Kommissionen lämnade inte heller några formella förklaringar efter tillkännagivandet.

En talesman för EU-kommissionen har bekräftat kompetensöverföringen för Euractiv. Förändringen ska trygga en bred och fri konkurrens på marknaden. Beredningen har skett i all tysthet utan föregående information.

Ska stärka konkurrensen

Beslutet att stödkompetensen ska underlyda GD COMP betecknas av kommissionen som logiskt. I egenskap av konkurrenskommissionär ska Vestager se till att konkurrensen tryggas inom alla områden.

Enligt Euractive uppger kommissionen att det är normalt att genomföra organisatoriska förändringar då en ny kommission tillträder. Det gäller att anpassa prioriteterna bättre till varandra.

Copa-Cogeca uppges ha uttryckt missnöje över sättet att genomföra förändringen. Man hade gärna sett åtminstone en intern motivering och saknar tydliga motiveringar från kommissionens sida.

Generalsekreterare Pekka Pesonen efterlyser en detaljerad plan som visar hur kommissionen tänker sig att flytta kompetensen. Det finns risk att jordbruksspecifik fackkunskap går förlorad på vägen, varnar Pesonen enligt Euractive.