Flera utmanande år – och sedan slog coronaviruskrisen till. Pälsnäringen befinner sig i en prekär situation. Halmstrået som många pälsdjursodlare nu hoppas kunna greppa är sommarens auktion. Situationen är mycket pressad, säger pälsfarmaren Tobias Andersson.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


En ny och lätt sojaolja har nyligen lanserats på USA-marknaden. Oljan med namnet Calyno framställs av genredigerade sojabönor, men marknadsförs fullt lagligt som GMO-fri produkt. I EU vore det inte möjligt.

Kemi- och läkemedelskoncernen Bayer är uppenbarligen på väg att nå en förlikning för en väsentlig del av de skadeståndsanspråk som har ställts i USA i samband med den så kallade Roundup-affären. Muntliga avtal har enligt uppgift träffats i upp till 85.000 fall.

Äppelskörden i Finland ökade i fjol med över 1.000 ton jämfört med 2018 och landade på totalt 8.094 ton. Hela ökningen kommer från Åland, som i fjol producerade 6.161 ton vilket var 1.197 ton mera än året innan.
Coronakrisen har avslöjat ett systematiskt missbruk av utländsk arbetskraft inom den tyska slakteriindustrin. Nu röjer regeringen upp genom att förbjuda anställning via bemanningsföretag. Framöver ska personalen anställas direkt av företaget.
Konsumtionen av köttfärs, fjäderfäprodukter, griskött och korv har ökat i hushållen under coronakrisen, meddelar Atria.

Företag som funderar på export kan nu med hjälp av exportstigen reda ut vad som krävs för att ta sig ut på marknaden. Exportstigen som åskådliggör exportprocessen från idé till euro har tagits fram som samarbete mellan MTK och Aava&Bang inom RuoKasvu-projektet.

Nu har producenterna möjlighet att påverka den finländska GLOBALG.A.P.-certifieringen och ansöka om medlemskap i den så kallade KATTRY-gruppen, till vars uppgifter bland annat hör att anpassa tillämpningen av GLOBALG.A.P. till finländska förhållanden och lagstiftning.

Europeiska patent på konventionellt förädlade eller förändrade växter och djur är inte längre tillåtna. Det har Europeiska Patentverkets stora besvärskammare nyligen fastställt. Kammaren är den högsta besvärsinstansen för europeiska patent.
Positivlistan gäller foderråvaror och foderblandningar avsedda för produktionsdjur – också pälsdjur – i Finland och import och EU-import av dessa. Aktörer i foderbranschen som godkänts för positivlistan förbinder sig att följa vissa regler.

I fjol fanns det 3.348 trädgårdsföretag i Finland med en total odlingsareal på 19.600 hektar på friland och 394 hektar i växthus. Totalt 2.700 företag bedrev frilandsproduktion. Antalet växthusodlare var circa 910, uppger Naturresursinstitutet.

Coronakrisen har förändrat seder och vanor inom många områden. Nu har till och med gamla och traditionella aktiviteter börjat flytta till nätet. I Nya Zeeland har virtuella boskapsauktioner väckt stort intresse.