Jordbruk Marknad

Värdet på export och import
av jordbruksprodukter och
livsmedel ökade i mars

I mars 2020 uppgick exporten av jordbruksprodukter och livsmedel till drygt 0,15 miljarder euro och importen till knappt 0,5 miljarder euro, visar preliminär statistik från Naturresursinstitutet.

Från februari 2020 ökade exporten av jordbruksprodukter och livsmedel med nästan 10 miljoner euro (7 %), och importens värde med cirka 70 miljoner euro (17 %). I mars minskade dock exporten av jordbruksprodukter och livsmedel till Kina med 45 procent jämfört med föregående månad, med totalt mer än 4 miljoner euro.

Värdet på spannmålsexporten sjönk med cirka en tredjedel i mars; cirka 5,3 miljoner euro. Detta förklarades nästan uteslutande av stagnationen av exporten till Spanien. 5 miljoner kilo spannmål exporterades till Spanien i februari och i mars stoppades spannmålsexporten där.

Värdet på spannmålsimporten minskade med cirka en femtedel; mindre än 0,7 miljoner euro.

Samtidigt som värdet på export och import av rå spannmål minskade, ökade exporten och importen av bearbetade spannmål under mars. Värdet på exporten av spannmålsprodukter ökade med 21 procent och importens värde med cirka 19 procent. Av spannmålsprodukterna exporterades och importerades både olika bageriprodukter och kvarnprodukter samt mjöl.

Ökad export av smör och kött

Värdet på exporten av mjölk och mejeriprodukter ökade med nästan en femtedel i mars; 5,8 miljoner euro. Värdet på importen ökade med cirka 13 procent, eller cirka 3,5 miljoner euro.

Av mjölk och mejeriprodukter exporterades smör mest (13 miljoner euro) och ost och ostmassa (24 miljoner euro). Yoghurt och glass importerades också mycket, för totalt mer än 7 miljoner euro.

Värdet på köttexporten ökade med cirka 36 procent i mars; 4,2 miljoner euro. Värdet på köttimporten växte mer måttligt; cirka 13 procent.

Fläsk exporterades mest i värdetermer, totalt 10,3 miljoner euro, en ökning med 40 procent jämfört med februari.

Värdet på alkoholimporten ökade med 50 procent i mars. Importen av kaffe och te ökade också med mer än en fjärdedel.

Värdet på frukt- och bärimporten ökade med cirka en femtedel i mars och exporten minskade med 16 procent. Bananer, äpplen och citrusfrukter var de mest importerade.

Värdet på importen av grönsaker minskade med nästan 60 procent i mars jämfört med föregående månad, medan exportens värde förblev nästan oförändrat.