Bandeiramercosul Je97Twn
EU:s handelsavtal med sydamerikanska Mercosur har hamnat i motvind. Flera medlemsländer tvekar med ratificeringen. FOTO: Mercosur
Jordbruk EU Globalt Marknad

Kritiken mot Mercosur
tilltar i flera EU-länder

Nederländerna har anslutit sig till den växande skaran EU-länder som motsätter sig frihandelsavtalet med de fyra sydamerikanska Mercosurländerna. En knapp majoritet i parlamentet röstade nyligen emot avtalet.

EU och Mercosur enades i juni förra året om ett förhandlingsresultat efter mer än tjugo års mödosamma samtal. Alla medlemsländer och EU-parlamentet måste ratificera avtalet innan det kan träda i kraft.

Nu börjar intresset svalna inom den europeiska unionen. Det har flera orsaker. Brasiliens president Jair Bolsonaro har ruinerat landets rykte genom fortsatt avskogning i Amazona. Skötseln av coronakrisen väcker allt annat än förtroende.

Brasilien är det största landet inom Mercosur, som dessutom består av Argentina, Uruguay och Paraguay. Men det är inte bara Bolsonaro som avskräcker. Inom EU ökar misstankarna att handelsavtalet kan medföra mer skada än nytta.

Varningsskott i Nederländerna

Talrika ledamöter i EU-parlamentet har krävt omfattande förändringar i det färdiga avtalet med Mercosur. Detta motiveras bland annat med att EU inte kan höja kraven på sina egna jordbrukare och tolerera lägre standarder för livsmedel från Sydamerika.

Nu kräver en majoritet i den andra kammaren i Nederländernas parlament att regeringen ska dra tillbaka sitt stöd för mercosuravtalet. Majoriteten var knapp, med det lilla djurskyddspartiet Partij voor de Dieren (PvdD) som tungan på vågen.

Men också det calvinistiska koalitionspartiet ChristenUnie röstade mot avtalet. Omröstningen har än så länge en art av symbolisk karaktär, eftersom avtalet ännu inte officiellt har lagts fram till ratificering hos medlemsländerna.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte hör till mercosuravtalets förespråkare i EU. Det kan ändå bli svårt för honom att gå emot en majoritet. Följer han parlamentets vilja, har avtalet ingen chans att antas i sin nuvarande form.

Bland de nederländska producenterna är meningarna delade. Många varnar för en missad exportchans om mercosuravtalet skrotas medan mindre producenter hoppas att regeringen följer parlamentet. För Ruttes regering kan sitsen bli svår.

Tyskland har största intresset

Processen dröjer ännu månader tills EU:s jurister har finslipat texten, som dessutom ska översättas till alla EU-språk. Höstens ordförandeland Tyskland har som mål att klubba igenom avtalet i slutet av året.

Tyskland hör till de länder som starkast stöder mercosuravtalet. Det medför stora exportchanser för tyska bilar, maskiner och annan teknisk utrustning. En förutsättning är att alla medlemsländer ratificerar avtalet.

Under tiden växer motståndet i EU-leden. I början av året meddelade Österrikes regering att landet kräver nya förhandlingar om Mercosur. Förbundskansler Sebastian Kurz informerade personligen kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om saken.

Andra länder följer. Irland har hotat med ett veto, eftersom mercosuravtalet hotar den irländska produktionen av nötkött. De franska producenterna kräver att president Emmanuel Macron ska fälla det kontroversiella avtalet.

Frankrikes bönder avvisar avtalet med stor frenesi. Det befarar att EU-marknaden ska översvämmas av billiga jordbruksprodukter som inte på långt när fyller de höga standarderna för kvalitet som ställs på det egna jordbruket.