Vaxthuspr2
Joakim Strand i Pjelax är en av de som odlar paprika – en grönsak som är en utmaning att odla. Det tar tid att lära sig det tekniska, säger han. Nu är det högsäsong för inhemsk paprika men han skulle gärna se något högre producentpriser.
Jordbruk Marknad

Nu är det äntligen högsäsong
för inhemsk paprika

För drygt en och halv månad sedan började inhemsk paprika dyka upp i butikerna. Trots att åtgången är god kunde producentpriserna gärna få vara på en högre nivå. Det säger Joakim Strand som odlat paprika i fem år.

Många vänner av inhemsk grönsaksproduktion har jublat lite extra nu när det finns utbud av inhemsk paprika i butikshyllorna. Sedan två år tillbaka produceras inhemsk spetspaprika vintertid, men först för drygt en och halv månad sedan kom vanlig paprika ut på marknaden.

– För vår del planterade vi paprikaplantorna vecka 7 och den första plockningen gjordes i maj. Produktionen av paprika brukar pågå till oktober och ungefär så länge brukar vi ha inhemsk paprika till försäljning i Finland, säger Joakim Strand, växthusproducent i Pjelax i Närpes.

Strand odlar huvudsakligen olika specialtomater året runt och har säsongsodling av chili och paprika på 1.200 kvadratmeter. Odling av paprika beskriver han som mera utmanande än gurka och tomat.

– Jag har odlat paprika i fem år och först nu kan man säga att jag börjar behärska det. Det finns många odlingstekniska utmaningar med paprika och det är svårt att läsa av plantan som växer långsamt och risken är stor att man missar något. Det är mycket viktigt att ha koll på temperaturen i förhållande till paprikans tillväxtfas, förklarar han.

Producentpriserna på paprika brukar vara stabilare jämfört med på vanlig rundtomat och gurka. Odlingsarealen i Finland är förhållandevis liten och därmed sker sällan stora fluktuationer. Men bara för några år sedan när odlingsarealen ökade for priserna i botten.

– Eftersom priserna på gurka och tomat var sämre året innan valde flera att testa på att odla paprika därpå följande år och odlingspriset sjönk. Det bidrog till att arealen minskade igen och förra året var priserna på paprika stabila, men nu i år har de sjunkit något, berättar Strand.

Förundrar sig över prissättningen

Producentpriset på paprika är enligt Strand för tillfället cirka 2,40 euro per kilo vilket är en aning lägre än vid samma tidpunkt i fjol. Han är medveten om att det är utbud och efterfråga som styr. Men han tycker det är märkligt endast en liten ökning av den inhemska produktionen direkt kan få producentpriserna att sjunka.

I synnerhet när de i regel kostar mellan 6 och 7 euro i butikerna – oavsett produktionsnivå.

– Som jag ser det kostar paprikan i butikerna alltid samma och då vi för några år sedan fick bara cirka 2 euro per kilo var priset ändå mycket högt i butiken. Marginalen som handeln tar är oskäligt hög enligt mig.

De höga butikspriserna är inte bra med tanke på att det alltid året runt finns importerad paprika som konsumenterna vänjer sig med. Därför är det enligt Strand viktigt att butikspriserna hålls humana så en ökning av inhemsk paprika kan ske och konsumenterna köper dem.

– Importen av paprika är stor och finns vintertid när det inte finns inhemska. Men trots att vi inte kan konkurrera med priset kan vi däremot erbjuda en ren och fin produkt med mycket smak. Vad jag förstår finns det inte heller inhemsk paprika i alla butiker under högsäsong. Därmed skulle det finnas potential att öka den inhemska odlingen och minska på importen.

– Jag är medveten om att handeln och marknadskrafterna styr men genom att minska en del av importen kunde man öka den inhemska produktionen och på så sätt se till att priset är lönsamt, säger han.

Svårt att öka odlingsarealen

Men så länge importen är stor även under säsong är varje ökning av odlingsarealen en risk.

– Som det är nu kan vi inte öka den inhemska paprikaodlingen för mycket för det skulle bidra till att priserna åker ner i bottnen.

Det återstår att se hur det blir med paprikaodlingen nästa år. Som det ser ut nu är sannolikheten stor för att den ökar. Priserna på rundtomat och gurka har nämligen varit på en mycket låg nivå hittills under året.

– Därför kan det mycket väl hända att en del odlare väljer att gå in för paprika nästa år, men det är för tidigt att säga. Om så sker hoppas jag att man kan hålla odlingspriserna på en lönsam nivå.

För paprikaodlarna är det grundläggande att ha en så hög produktion som möjligt. Toppskördar är därmed vad Strand eftersträvar.

– Man borde få en skörd på cirka 15-16 kilo per kvadratmeter per år för paprika för att få lönsamhet. Eftersom produktionen är mycket mindre än med exempelvis traditionell rundtomat är varje kilo oerhört viktigt för lönsamheten. Så länge man producerar toppskördar finns det lönsamhet i att odla paprika men om priserna skulle sjunka framöver blir det ändå svårt att nå lönsamhet. Vi ska hoppas på det bästa, säger han.

Läs också: Låga priser på rundtomat och gurka