P044141 93490
EU:s socialkommissionär Nicolas Schmit är chockad över de eländiga arbetsförhållandena i många tyska slakteriföretag. FOTO: EU
Jordbruk EU Marknad

EU ska stoppa missbruk
av arbetskraft i slakterier

Coronakrisen har avslöjat ett systematiskt missbruk av utländsk arbetskraft inom den europeiska slakteriindustrin. EU:s socialkommissionär Nicolas Schmit är upprörd över de grova överträdelserna och vill rätta till missförhållandet.

Missförhållandet avslöjades i april sedan flera hundra slakteriarbetare hade smittats av coronavirus i två stora tyska slakterier. Kort därefter spred sig problemet till andra slakterier som delvis måste stängas.

Det kan inte vara sant att hela kategorier av arbetare berövas sina elementära rättigheter. Både arbetsmiljö och inkvartering är under all kritik, säger Schmit i en intervju för den tyska nyhetsbyrån DPA.

Schmit medger att han blev mycket upprörd då han fick höra om de grova missförhållandena via medierna. Problemet har länge sopats undet mattan men nådde dagsljuset då flera hundra fall av coronasmitta påträffades hos personalen.

Social EU-pelare har stora sprickor

Det är långt ifrån de principer som EU har proklamerat i pelaren om sociala rättigheter från 2017. Enligt Schmit finns det tydligen stora sprickor i EU-pelaren, som ska trygga arbetstagarna grundläggande sociala rättigheter och rättvisa löner.

Slakteriernas missbruk av utländsk arbetskraft visar att budskapet inte har gått hem. Priskriget inom slakterisektorn har pressat löner och försämrat arbetsförhållandena till det yttersta. Värst är läget i Tyskland där de många lågpriskedjorna dikterar prisnivån.

Coronasmittan drabbade till övervägande delen gästarbetare från Östeuropa, huvudsakligen Rumänien och Bulgarien, som hade inkvarterats under barackliknande omständigheter. Viruset spred sig effektivt i de trånga utrymmena.

Gästarbetarna hade anställts av utomstående bemanningsföretag från Östeuropa som arrangerar både transporter och inkvartering på billigast möjliga sätt. Ju billigare personalen arbetar och bor, desto mer förtjänar arbetskraftens uthyrare.

Tyskland lyfter upp frågan i EU

Den tyska regeringen har redan stoppat ofoget med en ny lag. Arbetsminister Hubertus Heil har lovat att lyfta fram missförhållandet på EU-nivå under det tyska EU-ordförandeskapet denna höst.

Fenomenet förekommer inte bara i Tyskland. Missförhållanden har påträffats i stora delar av Mellan- och Sydeuropa, bland annat i Frankrike och Nederländerna. Slakterier i USA, Kanada och Brasilien har också hemsökts av coronasmitta av liknande orsaker.

Högre löner skulle medföra prishöjningar på kött varnar industrin, som också hänvisar till den starka priskonkurrensen på de globala marknaderna. Exporten är en viktig inkomstkälla, understryker företagen.

Den danska slakterikoncernen Danish Crown välkomnar uppmärksamheten kring de många missförhållandena. Koncernen har tvingats flytta tusentals danska jobb till Tyskland för att hänga med i konkurrensen.