Jättefarm i Rumänien smittades av svinpest

I Rumänien har svinpest brutit ut i landets största grisfarm i den östliga provinsen Braila. Alla 140.000 grisar ska avlivas.

SLC - Hollandsalt1
Salttåliga grödor nisch för holländska jordbrukare

I Holland är jordbruksmark en dyr bristvara. Jordbrukarna i kustområdet använder det de har – vilket på många håll betyder gammal havsbotten och saltig jord. I den växer nu bland annat nischgrödan glasört.

SLC - Hollandsalt
Rätt grödor kan lösa globalt saltproblem

Salttåliga jordbruksväxter kan enligt den nederländska regeringen vara svaret på det globala problemet med försaltad jordbruksmark. Omkring en miljard hektar av världens odlingsareal uppskattas vara försaltad.

Höga proteinhalter och falltal i Nyland

Tröskningen har under den senaste veckan framskridit rätt bra i Nyland. I dagsläget är vår uppskattning att närmare 80 procent av spannmålen är skördad i västra Nyland och 60-70 procent i östra Nyland.

SLC - Fodertjanst7
A-foder hjälper till att förmedla grovfoder till behövande

Förra veckan lanserade A-foder en ny tjänst – foderhjälpen. Roberg Flén i Munsala hör till de som har meddelat att han har överskott på ensilagebalar som kan säljas via foderhjälpen.

SLC - Kaskobana
Kampen för Kasköbanan fortsätter i regional förenings regi

Botnia Back On Track är det blivande namnet på den regionala järnvägsförening som kämpar för Kasköbanans bevarande. Slussbron på gränsen mellan Kaskö och Närpes är exempel på ett banavsnitt som bör förbättras, säger Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist och Kaskö hamns vd Patrik Hellman.

SLC - Atria Vegyu2
Atria lanserar vegeprodukter

På tisdagen lanserade Atria en ny produktserie, Vegyu. Produktserien består av köttfria produkter och nio av produkterna är veganska.

SLC - Insektlab 2
Nytt insektlabb bidrar till sektorns utveckling

Naturresursinstitutet invigde ett insektlaboratorium i Jockis förra veckan. Här bedrivs både akademisk forskning och testas olika lösningar för insektindustrins behov.

SLC - Fiskars 1
Jordens smaker gick åt som smör i solsken i Fiskars

Fiskars i Raseborg i Västnyland har alltmer etablerat sig som ett matens mecka. Helena von Flittner säljer bröd och piroger trots att hon egentligen är grönsaksodlare. Hjälp med försäljningen får hon av dottern Emelie Wulff.

SLC - Marknader 01
Skördemarknader varje vecka i sydväst

Konsumenter av närproducerat hittar en sådan marknad i sydvästra Finland fyra veckoslut i rad – om man räknar med Åland. Nu är det dags för också de sista producenterna som vill vara med på marknaderna att anmäla sig.

SLC - Kop Av Bonden
Köp av bonden!-dagen 15.9: Håll öppen gård och sälj produkter från gården

Den 15 september hålls den nationella Köp av bonden!-dagen för tredje gången. SLC uppmuntrar medlemmarna att i mån av möjlighet delta i dagsevenemanget och hålla öppen gård och sälja produkter direkt från gården.

Mera krishjälp från EU onödig enligt Phil Hogan

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan ser inte ett behov av ytterligare EU-stöd eller -ersättning till bönderna i Norden och de baltiska länderna, som drabbats av årets extrema torka. Det svarar kommissionären på den vädjan som de nordiska och baltiska bondeorganisationerna riktade till honom och till generaldirektören för DG Agri Jerzy Bogdan Pleva i juni.