SLC - Atriaslakteri
Allt mer nöt går till slakt i södra Finland

Nu börjar det uppstå köer vid slakterierna runt om i landet. Såväl HKScan som Atria har inför nästa vecka fler nötkroppar i kö än man har kapacitet att klara av. Det är i synnerhet gårdar i södra Finland som skickar allt mer nöt till slakt.

Producentorganisationerna uppmanar till fodertalko

Producentorganisationerna uppmanar alla som odlar vall att bärga en tredje ensilageskörd i år även om den inte behövs för eget bruk, meddelar MTK. Dessutom uppmuntras hela kedjan till samarbete för att se till att fodertransporterna når fram till de värst drabbade gårdarna.

SLC - Vaxtrapport Ct
Tröskningen framskrider med fart i hela landet

Spannmålsskördearbetet har framskridit med fart i goda förhållanden. Höstsäden är så gott som tröskad i landets södra och mellersta delar. Tröskningen av vårsådd spannmål har också framskridit till slutrakan på de tidigaste odlingarna, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - Simon Lindblom 1
Salta havsvattnet räddade äppelskörden

Årets åländska äppelskörd ser ut att bli normalstor och ha mycket bra kvalitet trots att den extremt torra sommaren har medfört problem också för äppelodlingarnas sparsmakade droppbevattning. I år har jag tvingats pumpa in saltvatten i flera bevattningsdammar, säger äppelodlaren Simon Lindblom, 36, i Finström Torrbolstad.

SLC - Appel Ncn 1
”Bina är äppelodlarens bästa vänner”

På familjen Alitalos äppelvingård Ciderberg Oy i Lojo har det odlats äppel sedan början av 1970-talet. Vin- och cidertillverkningen startade redan 1996 efter att Finland gått med i EU och det blev möjligt att starta vingårdar i Finland.

SLC - Honung 1
Honungsskörden blir medelmåttig

Biodlaren Hannu Torkkel i Lojo har omkring 200 bisamhällen på 26 olika ställen i Lojo. För närvarande kör han runt under förmiddagarna och samlar in honung och på eftermiddagarna slungas honungen. Trots den torra och exceptionellt varma sommaren väntas honungsskörden bli medelmåttig med en genomsnittlig skörd på 40 kilo per bikupa.

Lantmännen Agro och Vaasan inleder samarbete om råg

Lantmännen Agro Oy och Vaasan Oy inleder samarbete inom råginköp och kontraktsodling.

Glyfosatdom i USA sätter Bayer i gungning

En domstol i San Francisco har dömt Bayer-ägda Monsanto att betala ett skadestånd på 289 miljoner dollar till en cancersjuk skolvaktmästare i USA, som har arbetat med glyfosat. Efter utslaget rasade Bayers aktier med mer än tio procent.

Domstol förbjuder glyfosat i Brasilien

En oväntad överraskning skakar om det brasilianska jordbruket. En domstol i huvudstaden Brasilia har i princip beslutat att förbjuda glyfosat. Enligt domstolen för nya glyfosatprodukter inte godkännas medan existerande licenser ska dras in inom 30 dagar.

Rysslands betodlare ser mörkt på framtiden

Rysslands sockerbetsodlare räknar med sämre tider. Priserna sjunker och hektarskördarna minskar.

EU vill ha bättre koll på Europas vildsvin

EU utvecklar strategier för hantering av vildsvin i olika stadier av en eventuell svinpestepidemi.

Årets äppelskörd i EU blir den största på tio år

EU:s äppelodlare kommer sannolikt att köra in den största skörden sedan tio år, rapporterar The World Apple and Pear Association (WAPA).