Minerva Relatorio De Sustentabilidade Site
Ryssland tillåter igen importen av nöt- och griskött från Brasilien. Ett av de godkända exportföretagen är Minerva.
Jordbruk Globalt Marknad

Brasilien får igen sälja kött till Ryssland

Efter ett års embargo har Ryssland igen öppnat importen för nöt- och griskött från Brasilien. I december förra året stängde Ryssland komplett gränserna för brasilianskt kött efter att rester av det tillväxtbefrämjande medlet ractopamin hade påträffats.

Enligt det brasilianska jordbruksministeriet har den ryska livsmedelsmyndigheten Rosselkhoznadzor beviljat utvalda brasilianska köttkoncerner tillstånd att återuppta exporten av kött till Ryssland.

Den ryska myndigheten konstaterar att inga rester av det förbjudna preparatet har påträffats i kött från Brasilien. Dessutom har Brasiliens regering garanterat att kött som exporteras till Ryssland förblir fritt från ractopamin.

Därmed uppfyller Brasilien alla krav för marknadstillträde till Ryssland. Brasiliens jordbruksministerium försöker upprätthålla kvaliteten med hjälp av ett effektivt system för spårbarhet och sortering.

Ministeriet vädjar om ansvar

Ministeriet vädjar samtidigt till landets exportföretag att axla ansvar för den brasilianska köttbranschens rykte. Man utgår från att den privata sektorn förstår hur viktigt marknadstillträdet till Ryssland är för Brasiliens köttindustri.

Enligt Rosselkhoznadzor omfattar importtillståndet nio brasilianska köttföretag inom nöt- och grissektorn. Till de gynnade exportföretagen hör Minerva och en rad företag som är mindre kända ur internationellt perspektiv.

Tillståndet gäller bara en liten del av den brasilianska köttbranschen. Sammanlagt 82 koncerner och företag är fortfarande uteslutna från den ryska marknaden, bland dem stora koncerner som JBS, Marfrig och BRF.

En del av företagen förlorade sitt marknadstillträde till Ryssland redan i ett tidigare skede i samband med den stora köttskandalen i mars förra året. I den situationen spelade ractopamin ännu en underordnad roll.

Senare på hösten 2017 förbjöd de ryska myndigheterna 30 brasilianska exportörer av nötkött och 19 exportörer av griskött exporten till Rysslands på grund av rester av ractopamin. Detta fullbordade ett komplett förbud av Brasiliens köttexport till Ryssland.

Embargot slog hårt

Tidigare var Brasilien en av Rysslands viktigaste leverantörer av importerat kött. Mellan januari och oktober 2017 exporterade Brasilien 230.400 ton griskött till Ryssland, vilket motsvarade 11 procent av landets hela export.

Under samma period exporterade Brasilien också 131.000 ton nötkött till Ryssland. Också denna mängd motsvarade 11 procent av Brasiliens totala export av nötkött. Den brasilianska köttindustrins organisation ABPA har välkomnat beslutet att öppna gränserna på nytt.

Våren 2017 förlorade den brasilianska köttbranschen förtroende i hela världen efter den största razzian i den brasilianska polisens historia. En ettusen personer stark polisstyrka genomsökte kontor, slakterier och kylanläggningar hos 40 företag på 200 orter.

Brasilianarna försökte tona ned resultatet från polisinsatsen som gick under namnet ”Carne Franca” (dåligt kött) men konsekvenserna var enorma. Det brasilianska köttets rykte skadades för en lång tid framåt.

Enligt polisen hade korrumperade regeringstjänstemän manipulerat certifikat mot mutor, utan att alls kontrollera köttet. Företagen hade dessutom smort politiker från två partier i Brasiliens regering.