Jordbruk Globalt Marknad

Bayer-Monsanto vill med alla medel gå vidare i glyfosatmålet

En domstol i San Francisco har sänkt det skadestånd som Bayer måste betala till en cancersjuk patient i USA. Mannen hävdar att han har insjuknat i lymkörtelcancer efter att ha använt glyfosat i många år. Bayer vill med alla medel överklaga domen.

I den första rättegången i augusti dömdes Bayer-Monsanto att betala böter och skadestånd på sammanlagt 289 miljoner dollar, omkring 253 miljoner euro. I målet hänvisade klagandesidan till glyfosatrapporten från WHO:s cancerforskningsinstitut IARC.

En domare i San Francisco sänkte senare straffet till 78 miljoner dollar. Offret fick tid att ta ställning till utslaget fram till den 7 december. Nu har han accepterat det nedsatta beloppet för att nå en slutlig lösning under sin återstående levnadstid.

Det sänkta skadeståndet kombinerades med villkoret att Bayer inte får överklaga målet. Trots detta är Bayer-Monsanto missnöjd med domen och vill med alla medel gå vidare till en appellationsdomstol.

Experter i juridik tror att Bayer med alla medel vill överklaga domen, eftersom den också betraktas som prejudicerande för 8.700 andra fall där patienter misstänker ett samband med glyfosat. Det försöker Bayer undvika till varje pris.

I varje fall kan en fortsatt procedur bli mycket dyr. Koncernen vill bestrida alla sammanhang mellan glyfosat och cancer. Offrets advokater har föreslagit varningsetiketter på alla glyfosatprodukter men det kommer Bayer knappast att gå med på.

Dicamba får förnyat tillstånd

En liten tröst för Bayer-Monsanto är att koncernens nygamla ogräsmedel Dicamba har fått förnyat tillstånd i USA för två år framåt. Monsantos glyfosatersättande ogräsmedel Dicamba är beryktat för att skada angränsande odlingar och grödor.

Problemet är att det lättflyktiga medlet driver med vinden och skadar Dicamba-fria kulturer. Åtskilliga odlare som har växlat till Dicamba har fått problem med grannarna. Medlet uppges vara extremt skadligt för närliggande kulturer utan resistens.

Flera delstater har övervägt att förbjuda Dicamba och farmare i Missouri, Arkansas och South Dakota kräver skadestånd. Två ledande utsädesdistributörer har krävt att USA:s miljömyndighet EPA ska förbjuda användningen av Dicamba.

Det har EPA inte gjort. I stället har Dicamba nu beviljats ett tvåårigt tillstånd fram till 2020. Alla användare av Dicamba måste delta i kurser som lär ut den rätta användningen. Dessutom har medlet belagts med frister.

Det är förbjudet att spruta Dicamba längre än 45 dagar efter sådden av soja och 60 dagar efter bomullssådden. Dessutom utfärdas oblagatoriska frister för antalet sprutomgångar. I så kallade sensibla regioner gäller ännu noggrannare regler.