Jordbruk EU Globalt Marknad

Danskt griskött är populärt i Japan

Danish Crown har skördat stora framgångar med export av griskött till Japan. De japanska konsumenterna kräver högsta möjliga kvalitet. Bara de bästa och dyraste bitarna duger för japanerna.

Danish Crown har en särskild avdelning i sin fabrik i Ringstad som har specialiserat sig på behandling av kött för exporten till Japan. Under de senaste sex åren har personalen ökat från 14 till 120 personer.

Detta säger både ett och annat om det fotfäste som Danish Crown och den övriga danska slakteribranschen har skaffat sig på den japanska marknaden. Vid nästa årsskifte startar en ny avdelning för japanexporten i koncernens slakteri i Blans nära Sønderborg.

Våra japanska kunder är särskilt vilda på en produkt som baserar sig på malet griskött, som vi har exporterat i några års tid. Nu måste vi höja kapaciteten och anställa mer personal, säger Søren F. Eriksen som är VD för Danish Crown Pork.

EU och Japan har nyligen slutit ett nytt frihandelsavtal som ska implementeras inom de närmaste tio åren. Enligt Eriksen förenklas det invecklade tullsystemet som Japan i dag använder.

Koncernen hoppas att avtalet ytterligare ska öka exporten till Japan. I dag köper japanerna mest färskt kött som de själva förädlar och förpackar men flera kunder efterlyser en högre förädlingsgrad redan i Danmark, noterar Eriksen.