Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s matprisindex sjönk igen i oktober

FAO:s prisindex för viktiga agrarprodukter sjönk i oktober med 0,9 procent. Förändringen återspeglar fallande världsmarknadspriser på mejeriprodukter, kött och oljor. I gengäld steg indexet för socker och spannmål.

Prisindexet föll i oktober till sin lägsta nivå sedan maj månad och ligger 7,4 procent under motsvarande värde i oktober 2017. FAO-indexet baserar sig på en standardiserad varukorg för den internationella handeln med jordbruksprodukter.

I oktober föll indexet för mejeriprodukter med 4,8 procent jämfört med föregående månad. Enligt FAO föll priserna inom varugruppen för femte månaden i följd. Alla produkter i mjölkindexet blev billigare.

Mjölkindexet har fallit med 15,3 procent sedan oktober 2017 och ligger hela 34 procent under rekordnoteringen från februari 2014. Den senaste prissvackan återspeglar förväntningar på en växande export av mejeriprodukter, särskilt från Nya Zeeland.

Indexet för kött föll med 2,0 procent den senaste månaden. I oktober månad föll priserna på samtliga produktkategorier i köttkorgen. Mest sjönk priset på lammkött, men också gris-, nöt- och fågelkött blev billigare.

ASF belastar priset på gris

Begränsningarna i samband med de nya fallen av ASF och den växande exporttillgången i de viktigaste producentländerna belastar i hög grad grispriset. En omedelbar uppgång är inte i sikte.

Priset på nötkött sjönk för den tredje månaden i följd. Anledningen är stora partier som står till disposition för export. Prisnoteringarna på fågelkött belastas i sin tur av en trög marknadsutveckling där produkterna inte rör på sig.

Sockerpriset utvecklar sig nu positivt efter en lång tid av fallande noteringar. Priset på socker steg med 8,7 procent i oktober. Utvecklingen gynnas av försämrade produktionsutsikter i stora sockerproducerande länder som Indien och Indonesien.

Dessutom förefaller det som om en växande andel av den brasilianska odlingen av sockerrör håller på att tas i bruk för produktion av etanol. Denna utveckling bidrar till att stimulera sockerpriset, skriver FAO-experterna.

Minskat veteutbud pressar upp priset

En positiv prisutveckling noteras också för spannmål. Under oktober månad har priserna i medeltal gått upp med 1,3 procent. Det innebär att prisnivån som helhet har stigit med 8,9 procent på ett år.

Mest steg priset på majs från USA, men också vetet har betingat högre priser den senaste månaden. Enligt FAO krymper utbudet av vete i världen. Trenden har påskyndats av försämrade skördeutsikter i Australien.

Indexet för växtoljor föll i oktober med 1,5 procent. Den nedåtgående trenden fortsätter för nionde månaden i följd utan tecken på avbrott. Noteringarna för växtoljor har sjunkit till den lägsta nivån sedan 2009.

Det senaste prisfallet beror i huvudsak på låga noteringar på palmolja. Lagren i de stora produktionsländerna är stora och den lama globala efterfrågan ger knappast utrymme för snara förhoppningar om bättre tider.

De internationella noteringarna på sojaolja har däremot stigit lätt på grund av en ökande efterfrågan inom biodieselsektorn. Priserna på rapsolja har också stigit något då utbudet är relativt begränsat i EU. Priset på solrosolja har förblivit närapå oförändrat.