SLC - Krishjalp
Tillägg i nationellt stöd blir akut hjälp till jordbruket

Regeringen kom i sin budgetmangling den här veckan överens om att föreslå 30 miljoner extra i nationellt stöd som krishjälp. Summan ingår i regeringens krispaket till näringen.

Regeringens krispaket är första hjälpen enligt SLC

Regeringen har uppmärksammat det torkdrabbade lantbruket med ett krispaket på 65 miljoner euro utöver de 21,5 miljoner som redan var reserverade i anslutning till budgetramarna i våras. Torkan kommer dock att förorsaka skador ännu lång tid framöver. Skadorna beräknas uppgå till uppemot 400 miljoner euro, påminner SLC.

Åland planerar stödpaket för jordbruket

En del av det krisstöd som regeringen i Helsingfors nu riktar till jordbruket får också åländska jordbrukare nytta av. Det gäller bland skatteåterbäringen på bränsle och stödet för djurproduktionen, vars utformning ännu ska diskuteras med EU i Bryssel.

Chockförluster skakar det danska jordbruket

Svår torka och låga grispriser hotar att störta flera hundra danska jordbruk i fördärvet. Det danska jordbruket upplever sin värsta ekonomiska smäll sedan finanskrisen 2009, varnar jordbruksekonomerna.

SLC - Jan Laustsen
Ännu mycket öppet om brexit

Åtminstone fram tills nyligen har man räknat med EU:s toppmöte 18-19 oktober som en sorts deadline för en överenskommelse mellan parterna. Nu talar i alla fall flera europeiska och brittiska medier om en förlängd deadline till november, sade direktören för handel, marknad och försörjning vid den danska producentorganisationen Landbrug og Fødevarer Jan Laustsen i sitt anförande på Nordiska Bondeorganisationernas centralråds presidiemöte.

Britterna befarar avtalslös Brexit

Det officiella utträdet blir ett faktum i slutet av mars nästa år. Om inget avtal nås före det, befarar regeringen i London en rad svårigheter inom jordbrukshandeln. Nya handelshinder kommer att förhindra utbytet av varor.

EU-importen av GMO-soja betecknas som dubbelmoral

EU importerar genmodifierad soja från USA för att dämpa tvisterna i den internationella handeln och fylla på det egna underskottet av foder. Men kommissionen bedriver dubbelmoral då EU samtidigt skärper de egna reglerna för gentekniken, hävdar kritiker.

USA och Mexiko slöt frihandelsavtal

USA och Mexiko har kommit överens om ett förnyat frihandelsavtal. Parterna har enats om att avveckla de nuvarande jordbrukstullarna. Växtförädling med gensaxen betecknas i avtalet som en viktig nyckelteknologi.

Kina bekräftar nya fall av afrikansk svinpest

Kina har bekräftat ett fjärde fall av afrikansk svinpest på en ort som ligger långt borta från de första svinpestfallen. Allt tyder på att svinpesten kan fortsätta att breda ut sig i Kina. Detta kan på sikt resultera i stigande priser på den globala marknaden.

Jättefarm i Rumänien smittades av svinpest

I Rumänien har svinpest brutit ut i landets största grisfarm i den östliga provinsen Braila. Alla 140.000 grisar ska avlivas.

SLC - Hollandsalt1
Salttåliga grödor nisch för holländska jordbrukare

I Holland är jordbruksmark en dyr bristvara. Jordbrukarna i kustområdet använder det de har – vilket på många håll betyder gammal havsbotten och saltig jord. I den växer nu bland annat nischgrödan glasört.

SLC - Hollandsalt
Rätt grödor kan lösa globalt saltproblem

Salttåliga jordbruksväxter kan enligt den nederländska regeringen vara svaret på det globala problemet med försaltad jordbruksmark. Omkring en miljard hektar av världens odlingsareal uppskattas vara försaltad.