EU bidrar igen till hälsosam skolmat

EU-programmet för frukt, grönsaker och mjölk återupptas då skolorna igen har börjat i alla delar av Europa. Antalet deltagande skolor ökar hela tiden.

SLC - Tysklandbesok
Tyska journalister bekantade sig med vårt jordbruk

Roland Krieg var en av de 20 tyska journalister som besökte Finland under veckan. De fick bekanta sig med finländskt jordbruk under ledning av SLC och MTK. Satsningen är en del av förarbetet inför Finlands satsning som partnerskapsland på världens största matmässa Grüne Woche i januari nästa år.

SLC - Peter Lindstrom
Större genomskinlighet för kvalitetstilläggens del efterlyses

Peter Lindström är spannmålsodlare på Kimitoön och vill se en större genomskinlighet för kvalitetstilläggens del. Dessutom tycker han att det är fel att kvalitetstillägen ändras sent under säsongen.

SLC - Missvaxt
Naturresursinstitutet: Missväxt troligen ett faktum

Enligt Naturresursinstitutets beräkningar blir spannmålsskörden 2,7 miljarder kilo 2018. Om beräkningarna slår in blir skörden den sämsta sedan missväxtåret 1987.

Rekordliten åländsk spannmålsskörd

Den åländska spannmålstorken vid Färjsundet i Saltvik stängde officiellt den 1 september, men den här veckan har man ännu tagit emot några lass.

SLC - Slaktgard
Fortfarande tabu att sälja släktgårdar

– Varför är jordbruken så heliga att man inte får sälja dem? Det undrar Mikael Mangström på Pålsböle gård i Ingå.

SLC - Anna 1
Annagården firade naturens dag med öppna dörrar

För sjätte året i rad har den Finska naturens dag firats med olika evenemang runtom i landet. Bland annat höll 42 ekologiska lantbruksgårdar sina dörrar öppna för allmänheten under den sista lördagen i augusti, varav endast en – Annagården i Pensala i Nykarleby – finns inom ÖSP:s verksamhetsområde.

SLC - Viktoria Forsberg
Sociala medier möjlighet för företagen på landsbygden

Viktoria Forsberg är vd för Seger Marketing som specialiserat sig på branding och marknadsföring på sociala medier. Att utnyttja sociala medier i marknadsföringssyfte är ett utmärkt instrument för företagare på landsbygden.

Höjda övervakningsavgifter hotar det inhemska livsmedelsföretagandet

Företagarna i Finland kräver att Jord- och skogsbruksministeriet avstår från sina planer på att höja livsmedelsövervakningsavgifterna. Höjningarna hänför sig till utkastet till den nya livsmedelslagen.

SLC - Potatisbok
Potatisen fick sin egen bok

I dagens värld där allt ska vara glammigt och mediasexigt har potatisen det rätt så tufft. Trots sina uppenbara fördelar har den präktiga men lite trista knölen svårt att hävda sig i konkurrensen. Nu är det i alla fall dags för potatisens stund i rampljuset. Låt os presentera: Potatisboken.

Ny fabrik börjar tillverka inhemsk återvinningsgödsel

Inhemska BioA är en ny återvinningsgödsel som kommer att börja produceras våren 2019 i en nybyggd fabrik i Kotka.

SLC - Raps3
Kontrollera klorofyllhalten innan du tröskar oljeväxter

Det lönar sig att testa klorofyllhalten i oljeväxtens frön innan man bestämmer sig för att tröska, påpekar Avenas oljeväxtexpert Kati Lassi på Farmit.net.