Dsc 0676
Maskinmontören och företagaren Christer Eklund grundade Eklunds Traktorservice för jämna 30 år sedan. I slutet av oktober fyllde han 70 år. I samband med 30-årsfesten den 2 november uppvaktades han med anledning av bemärkelsedagen.
Jordbruk Skogsbruk Maskin & teknik Landsbygdsnäringar Marknad

Eklunds Traktorservice firade 30-årsjubileum

– Det här har varit mitt liv, säger 70-årige företagaren Christer Eklund. I jämna tre årtionden har han servat traktorer, jordbruksmaskiner och andra fordon i sin verkstad i Maxmo skärgård. Den nyligen 70 år fyllda företagaren ämnar fortsätta med sitt värv så länge han orkar.

Den 2 november var det öppet hus vid Eklunds Traktorservice. Orsaken till evenemanget var att det i höst har gått jämna 30 år sedan Christer Eklund etablerade sitt företag i genuin skärgårdsmiljö i Maxmobyn Djupsund.

– Tillströmningen har varit god. Det är mest kunder som har sökt sig hit idag. Men också en del bybor har tittat in, sade Christer Eklund vid lunchtid.

Christer Eklund fyllde jämna 70 år den 24 oktober och han uppvaktades med blommor med anledning av bemärkelsedagen. 30-årstillställningens meny bestod av grillad gris och kaffe med tårta.

En av de festdeltagare som hade vägarna förbi den här fredagsförmiddagen var den pensionerade jordbrukaren Gottfrid Lundvik från Jeppo.

– Vi har anlitat Christer som maskinmontör ända sedan 1960-talet. Vi hade skaffat en traktor av märket David Brown på den tiden.

– En minnesvärd episod inträffade när vi hade bjudit in Christer på mat en gång. Vår dotter som var i 4-5-årsåldern hade hittills undvikit gröna ärter. Men i Christers sällskap började hon äta ärterna som hon därefter döpte till ”Christers”, berättar Gottfrid Lundvik.

Dsc 0682
Den pensionerade jordbrukaren Gottfrid Lundvik från Jeppo hörde till dem som besökte jubileumsfesten.

Fortsätter på obestämd tid

Mycket har förändrats inom traktorernas och jordbruksmaskinernas värld under de 30 år som har förflutit sedan Christer Eklund blev privatföretagare 1988.

– Framför allt har traktorerna blivit mycket mera tekniskt avancerade och datoriserade. Nuförtiden är reparationerna överlag mera tidskrävande och också dyrare.

– I slutet på 1980-talet var det bara att åka ut i terrängen för att reparera skogsmaskiner. Det kunde vara kallt och besvärligt. Det fanns inte tillgång till några lavetter på den tiden, minns Eklund.

Jordbrukarnas antal var klart större för tre årtionden sedan. Å andra sidan är de enskilda jordbrukens produktion allt större nuförtiden, säger Eklund.

– När EU-inträdet skedde 1995 var det ont om jobb ett tag. Telefonen tystnade helt enkelt. Många jordbrukare övervägde om de överhuvudtaget skulle fortsätta.

Christer Eklund säger att han överlag har haft gott om arbete under 2018. Efterfrågan på reperationer av skördetröskor har dock varit mindre i år, säger han.

Dsc 0681
Kenneth Eklund äger Eklunds Traktorservice formellt sedan 2015. Sedan det året driver han också en verkstad och ett reservdelsföretag i Vikby, Korsholm.

Inga planer på att dra sig tillbaka

Vid fyllda 70 år återfinns Christer Eklund i verkstaden i princip varje dag. Han säger att dagarna ofta blir 10-12 timmar långa. Och än så länge har han inga planer på att dra sig tillbaka.

– Jag siktar på att fortsätta i samma stil under det kommande året. Så länge jag orkar tänker jag hålla på med det här. Det här har varit mitt liv. Vid behov gör jag inhopp i verkstaden i Vikby, säger Eklund.

Sedan 1992 har Christers son Kenneth Eklund arbetat regelbundet inom Eklunds Traktorservice.

2015 etablerade sig Kenneth som företagare på industriområdet i Vikby, Korsholm, där han driver både verkstaden Ken-Trak Service och reservdelsföretaget Ken-Trak Parts. Samtidigt tog han formellt över ägandet av Eklunds Traktorservice.

– Vi har fullt upp hela tiden med att serva traktorer och olika slags lantbruksmaskiner. Förutom jordbrukare hör också till exempel entreprenörer inom fastighetsbranschen till våra kunder. Det huvudsakliga influensområdet sträcker sig från Jeppo i norr till Malax i söder, säger Kenneth Eklund.

Verksamheten i Djupsund och Vikby sysselsätter två respektive tre personer som bäst.

– Vi håller på att rekrytera en fjärde anställd till Vikby. Vi är i behov av en traktormontör. Att hitta en kvalificerad person som har tidigare erfarenhet av den typen av arbete är dock inte alls enkelt, säger Eklund.