Jordbruk Globalt Marknad

Nyanställda ska främja matexporten

Thimjos Ninios har utnämnts till exportdirektör vid MTK. Han kommer senast från livsmedelssäkerhetsverket Evira, där han haft ansvaret för exportenheten. Samtidigt har Anne Mikkola anställts som matturismkoordinator för Lomalaidun. Hon jobbar för närvarande som försäljnings- och marknadsföringsdirektör för Vanajanlinna Group i Tavastehus.

Utnämningarna har båda sitt ursprung i projektet för främjande av livsmedelsexporten, som SLC deltar i, och som producentorganisationerna kom överens om med jord- och skogsbruksministeriet i anslutning till förhandlingarna hösten 2016 om det nationella inkomststödet till jordbruket. I somras beviljade jord- och skogsbruksministeriet producentorganisationerna en miljon euro för projektet, som pågår till och med 2020.

I sammanhanget kan också nämnas att ett utbildningsprojekt för att förbättra små och medelstora företags exportkunnande har inletts. Det är jord- och skogsbruksministeriet som finansierar utbildningen. Den genomförs som ett samarbetsprojekt mellan olika yrkeshögskolor.