I stället för maskinerna, varav en del av de större märkena lyser med sin frånvaro på årets KoneAgria i Jyväskylä, har utställningen i år satsat på djuren i mjölkproduktionen. Också tidigare har KoneAgria i Jyväskylä mycket långt haft mjölk som tema och det har man nu vidareförädlat. Det förverkligas som en sorts egen utställning i utställningen med namnet Finn Dairy Expo.
Pellon introducerar Feedline e-Pro på KoneAgria. Det är fråga om ett helhetskoncept för utfodring som består av flera komponenter och dess hjärta är styrenheten G-Pro2.
Reijo Karhinens utredning om hur matproduktionens lönsamhet ska förbättras går in i ett nytt skede. En ny webbtankesmedja som öppnades i onsdags låter de idéer Karhinen samlat in under hösten fritt bedömas och förädlas av diskussionsdeltagarna. Webbtankesmedjan är öppen till slutet av oktober på ruuantuotantokannattavaksi.fi
För åländska Dahlmans slakteri har foderbristen medfört 3-4 månaders kö till slakt.
EU-domstolen har valt att jämställa växtförädling med gensaxen med traditionell genmodifiering. En sådan restriktiv lagstiftning vore fatal för EU:s växtförädling, rasar forskarna. Nu börjar också politikerna kräva en sakligare debatt.
Biogas är ett energialternativ som ligger i tiden. I Österbotten står ekologiska jordbrukaren Bjarne Mara i beråd att uppföra en biogasanläggning medan förre ÖSP-verksamhetsledaren Jan-Ove Nyman planerar att bygga en tankningsstation.
Växtförädling med gensaxen går inte utan tillstånd, säger EU-domstolen. Men kluriga danska växtförädlare har hittat en laglig genväg.
Två framträdande företag inom grönsaksbranschen i Närpes, det vill säga Närpes Grönsaker och Jan-Erik Sigg Ab är bland de 20 finländska företag som kommit med på listan över små och medelstora företag i kraftig tillväxt inom EU. Det handlar om ett tusental dynamiska tillväxtföretag. De flesta är företag inom industri och teknik, men därefter kommer företag inriktade på bland annat livsmedel.
En förening som bjuder ut kött till högst bjudande. Den idén lägger den ekologiska nötköttsproducenten Henrik Vikström fram. Konkurrensen om köttet skulle öka och det kunde betyda högre priser, säger han.
Kring 10.000 besökare samlades i Fiskars senaste veckoslut för årets Slow Food-festival. Evenemanget ordnades för nionde gången och hade vädrets makter på sin sida. Utbudet var som vanligt gediget och kommersen gick bra.
Johan Andersson är kocken som för åtta år sedan hoppade över från restaurangvärlden till att jobba med offentlig mat. Han brinner för att lyfta och inspirera kockarna i de offentliga köken med målsättningen att skapa bra mat åt barn och åldringar. – Matlagningen ska ske från grunden, av bra råvaror och nära matgästen.
MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman har knipit en toppost inom EU:s jordbrukslobbning. Han valdes nyligen till ordförande för EU-kommissionens arbetsgrupp för jordbruksgrödor (Civil dialogue group on arable crops).