SLC - Michael Gove
Brittiska direktstöden ska avskaffas efter Brexit

De brittiska jordbruksstöden ska fortsätta två år efter Brexit men sedan blir det stopp. Miljö- och matministern Michael Gove vill ersätta de nuvarande direktstöden med ett system av miljöstöd under en övergångsperiod fram till 2027.

SLC - Skargardsfest
Skärgårdens skördefest lockade folk trots regnskurar

Skärgårdens skördefest arrangerades den 14-16 september för elfte gången. Skördefesten består av flera olika programnummer och evenemang på olika platser i Åbolands skärgård. Andra året i rad arrangerades Fiskrökningens FM på Kyrkbacken i Nagu.

Livsmedelsmarknadsombudsmannen ska få en stark roll

Handeln med livsmedel kommer att övervakas av en livsmedelsmarknadsombudsman, föreslår regeringen i en proposition om ny livsmedelsmarknadslag.

Antti-Jussi Oikarinen blir Livsmedelsverkets generaldirektör

Regeringen har utnämnt agr.o.forstmag. Antti-Jussi Oikarinen till ny generaldirektör för Livsmedelsverket som inleder verksamheten vid ingången av år 2019. Livsmedelssäkerhetsverket, Landsbygdsverket och en del av Lantmäteriverkets central för ICT-tjänster går samman och blir en ny myndighet, Livsmedelsverket.

SLC - Mangs Foto Mona Salama
Matmarknaden på Mangs gård lockar med lokala produkter

Matmarknaden på Mangs gård, som i år ordnas för nionde gången på lantgården i Solberg i Ingå, är känd för sin fina stämning och lockar årligen omkring 4.000-6.000 besökare.

SLC - Skordefest
Uppdukat för åländsk skördefest

Uppe på höskullan i bakgrunden har Christer Karlsson och Britt-Marie Sundqvist både gårdscafé och ett litet gårdsmuseum. Till höger i bildkanten gårdens potatisupptagare av 50-talsmodell, som Christer passat på att plocka fram inför Skördefesten.

SLC - Gastork 1
Gastorken har hög verkningsgrad – men belastas av energiskatt

Jordbrukaren Erik Perklén i Sjundeå har en gasdriven brännare i sin spannmålstork. Brännaren fungerar väl och har en hög verkningsgrad men energiskatten från 2016 höjer ändå driftskostnaderna märkbart.

SLC - Elpris Hans Blomberg
Torr sommar kan höja elpriset

Den torra sommaren har påverkat vattenreservoarerna i hela Norden vilket kan påverka vinterns elpriser.

SLC - Solenergi
Solenergins popularitet ökar snabbt

Allt flera väljer att producera en del av energin själva med solpaneler.

Valio och Arla överens om skadestånd

Valio och Arla har nått en uppgörelse i den skadeståndsprocess som Arla inledde 2014. Käromålet baserade sig på Konkurrens- och konsumentverkets utredning om prissättningen på basmjölk, där Högsta förvaltningsdomstolen dömde Valio.

SLC - Ull 3
Inhemsk ull ekologisk och etisk – men förbisedd

Bräkande får, kabelsaxarnas surr och nyfikna åskådare. FM i fårklippning var starten på ullveckorna, som pågår till den 23 september. Den inhemska ullen ska få en välförtjänt profilhöjning.

SLC - Krisstod
Preliminär överenskommelse nåddes om krisstödets 30 miljoner

– Det handlar alltså om de 30 miljoner av krispaketet på 86,5 miljoner som enligt överenskommelsen i regeringens budgetria ska riktas till det nationella stödet, säger SLC:s ordförande Mats Nylund om måndagens överenskommelse.