Img 4417
Enligt Australiens meteorologiska institut, BOM, har östra och södra Australien haft ett mycket torrt första halvår under 2018.
Jordbruk Globalt Marknad

Krismöte om torkan i Australien

Fredagen den 26 oktober var det toppmöte i Canberra runt torkan i Australien. Fokuset låg på hur man bäst kan hjälpa bönderna i torkdrabbade områden. Både nu och framöver. För extrem torka är något som kommer att ske oftare i det framtida Australien.

Australiens premiärminister Scott Morrison hade samlat landets politiska elit, jordbruksrepresentanter, bankfolk och välgörenhetsorganisationer i huvudstaden.

– Att gripa sig an torkan, våra förändringar i klimatet och att förbereda för torka är en hög prioritet för vår regering, sade premiärministern under sitt öppningstal.

Planen med mötet var att sammanföra folk bakom landets alla hjälpinstanser för att få en överblick över stöden till bönder och landsbygden som finns idag. Och att se till att rätt medel nås ut till de som verkligen behöver hjälp.

Det finns redan 1,8 miljarder dollar för att hjälpa torkdrabbade farmare och kommuner med lån och stöd. Scott Morrison tillkännagav flera nya och uppdaterade åtgärdspaket under fredagen.

Ekonomiskt bidrag direkt till jordbrukarfamiljer

Några av de nya åtgärderna var att öka de ekonomiska bidragen till jordbrukarfamiljer. De kan nu ansöka om ett engångsbelopp på max 12.000 australiska dollar (ca 7.500 euro) för en familj och upp till 7.200 dollar (ca 4.500 euro) för en enskilda farmare.

En annan åtgärd var att tillföra 1 miljon dollar (620.000 euro) vardera till 60 torkdrabbade kommuner, under detta finansår, som löper till den sista juni 2019. Beloppet måste användas till infrastruktur och andra ekonomiska stimulerande projekt i kommunerna.

Regeringen meddelande även att de har etablerat en ”Future Drought Fund” (En torkfond för framtiden). Framtidsfondens pengar ska gå till att hjälpa bönder, deras byar och regioner, att förbereda och anpassa sitt sätt att bruka jorden för att klara av den inverkan som torkan har på deras verksamheter och regioner.

Regeringen har avsatt 3,9 miljarder dollar (drygt 2,4 miljarder euro). Tanken är att fonden ska växa till närmare det dubbla, 5 miljarder dollar, i framtiden.

Img 4814
– Att gripa sig an torkan, våra förändringar i klimatet och att förbereda för torka är en hög prioritet för vår regering, sade premiärministern Scott Morrison. Till vänster ordföranden i det nationella bondeförbundet National Farmers Federation (NFF) Fiona Simson.

Ordförande i det nationella bondeförbundet National Farmers Federation (NFF) Fiona Simson var nöjd att framtidsfonden har skapats.

– Våra bönder har nu ett långsiktigt torkstöd som inte tas fram i all hast. Stödet kommer att hjälpa dem att bygga upp deras motståndskraft.

– Vi vet också att det inte bara bönder som blir drabbade under torka. Vikten av att hålla regionala samhällen starka har också uppmärksammats idag, sade Fiona Simson.

För att göra det lättare för bönder att hitta all hjälp som nu finns från Australiens olika håll och kanter fick NFF 400.000 dollar i bidrag för att bygga upp en Internetbaserad Farm Hub, som ska fungera som ett nav i det stora bidrags- och informationshjulet.

Fiona Simson sade efter torkmötet att det hade varit mycket lyckat.

– NFF välkomnar vad de tycker är den mest omfattande uppsättning av stödåtgärder någonsin i Australien runt torka för bönderna.

Jordbruket ger viktiga exportintäkter

Att Australiens regering satsar mycket pengar på att hjälpa jordbruket i landet beror till stor del på att jordbruk betyder ”big dollars” för Australien som nation. Under detta finansår, juni 2018 till juli 2019, beräknas jordbrukssektorns omsättning att ligga på 60 miljarder australiska dollar (drygt 37 miljarder euro). Det 10-åriga medeltalet är 56 miljarder dollar.

I delstaten Western Australia har man ingen rådande torka och detta hjälper resultaten. Sedan har den australiska dollarn sjunkit i värde, medan priser för bomull, sädesslag och kött har stigit. Exportintäkterna för jordbruket låg på cirka 49,1 miljarder dollar (drygt 30 miljarder euro) under föregående finansår, 2017/18.

Enligt Australiens meteorologiska institut, BOM, har östra och södra Australien haft ett mycket torrt första halvår under 2018. Över hela landet var månaden juli den torraste julimånaden sedan 2002 – då Australien också drabbades av torka.

Torka är en del av Australiens naturliga cykel, men BOM räknar med att i framtiden kommer kontinenten att drabbas av längre perioder av torka. Graderna stiger och fler extrema torkperioder väntar landets invånare. Hur allvarliga dessa blir, vet ingen.