ÖSP: Prishöjningar på maten ska gå till producenten

Handelns prishöjningar på livsmedel bör gå oavkortat till producenten, kräver ÖSP i ett uttalande.

SLC - Pttwebb
Stigande livsmedelspriser och minskad export efter ojämnt skördeår

Följden av torkan blir stigande livsmedelspriser och mindre export. Tapani Yrjölä och Hanna Karikallio presenterade Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT:s prognos för livsmedelsindustrin.

SLC - Skordefest 1
Doftresa bland kungsgårdens kossor

Håkan Lundberg guidade under två dagar besökare med traktor och släpvagn genom Haga Kungsgårds ladugårdar med över 350 mjölkande kor gav den åländska Skördefestens mer än tiotusen besökare chansen att verkligen insupa äkta landsbygdsdofter.

SLC - Slc Skordefest
SLC-styrelsen försöker pressa på för åländska skördeskadepengar

SLC:s ledning passade på att ha styrelsemöte på Åland i samband med Skördefesten. Styrelsemedlemmarna blev liksom tusentals andra besökare vederbörligen imponerade. – Men vi är Åland framför allt för att backa upp ÅPF:s insatser för att få landskapsregeringen att satsa pengar för att hjälpa de åländska jordbrukarna, som drabbats mest i hela landet av sommarens torka, betonade SLC-ordföranden Mats Nylund (tredje från vänster) under ledningsgruppens besök på Bolstaholms gård på lördagen.

Schweizarna röstade mot rättvisa livsmedel

Befolkningen i Schweiz röstade under veckoslutet omkull ett förslag om att staten borde stöda livsmedel som produceras miljövänligt med god djurhållning. Majoriteten av schweizarna befarade stigande matpriser och röstade nej.

SLC - Australien Lpx 122439
Australien får ont om spannmål

Årets spannmålsskörd i Australien blir ännu mindre än väntat på grund av torkan. I de östliga delarna av landet måste boskap nödslaktas.

Fonterra skriver historisk förlust

Den nyazeeländska mejerikoncernen rapporterar sin första förlust genom tiderna för verksamhetsåret 2017/2018. Till misären bidrar ett tidigare skadestånd till den franska mejerikoncernen Danone.

SLC - Lonsamhet
Livsmedelsföretagare lärde sig om lönsamhet

En handfull österbottniska livsmedelsföretagare sökte sig senaste onsdag till en föreläsning arrangerad av Företagshuset Dynamo i Österbotten inom ramen för Yrkesakademins kursprojekt. Föreläste gjorde ekonomie magister Per Vilén och temat för dagen var lönsamhet i livsmedelsföretag.

SLC - Bagge 1
På Får- och getdagarna behöver ingen köpa grisen i säcken

Omkring trehundra personer besökte Får- och getdagarna i Ilmajoki senaste veckoslut. En av dem var Josefin Norrback från Närpes. Josefin säger sig inte vara intresserad av index. Hon vill se djuret på plats.

Mercosur vill nobba EU

Samtalen om handelsavtalet mellan EU och Mercosurblocket har igen kört fast. Nu söker Mercosur efter nya partner i stället för EU.

SLC - Krisbank
Bankerna i beredskap efter ännu ett svårt år

Om den torra sommaren påverkat gårdens ekonomi ska man inte vänta med att kontakta banken.

Sex länder stoppar griskött från Belgien

Efter utbrottet av afrikansk svinpest i Belgien har sex länder redan stoppat sin import av belgiskt griskött.