EU tillåter initiativ för ursprungsmärkning

Snart får EU-medborgarna eventuellt ta ställning till ett förslag till obligatorisk ursprungsmärkning för livsmedel i hela unionen. Medborgarinitiativet är däremot ingen garanti för att ursprungsmärkningen kommer att införas.

SLC - Virkesimport
SLC kritiserar import av massaved

Det finns ingen risk för brist på inhemsk massaved. Men ändå har skogsindustrin ökat importen av virke i år. Ordförande för SLC:s skogsutskott Stefan Thölix har ingen förståelse för industrins agerande.

Lagen om djurs välbefinnande till riksdagen

Regeringens proposition som innehåller en ny lag om djurs välbefinnande överlämnades till riksdagen på torsdag. Från SLC:s sidan är man nöjd över att ärendet framskrider.

Cogeca oroas över växande krav och krympande CAP

Högre krav på producenterna och mindre medel går inte ihop, betonar Cogeca.

Copa accepterar inte nedskärningar i CAP

Copa kräver att EU:s jordbruksbudget hålls på samma reella nivå som i dagsläget.

SLC - Karma Axfood 9Ed21C383228Edc4 Org
Karma räddar maten från att hamna i soporna

En tredjedel av den mat som produceras hamnar på soptippen men det svenska uppstartföretaget Karma har förvandlat matsvinnet till en affärsidé. Överbliven mat från butiker och restauranger förmedlas med rabatt till konsumenterna – via en app.

SLC - Brexit May
Dragkampen om Brexit går in i ett kritiskt skede

Förhandlingarna om Brexit börjar få kaotiska drag. Ett halvt år före britternas eventuella utträde vidgas klyftan mellan Storbritannien och EU vidare utan tecken på förlikning. Också på hemmaplan stöter premiärminister Theresa May på patrull.

ÖSP: Prishöjningar på maten ska gå till producenten

Handelns prishöjningar på livsmedel bör gå oavkortat till producenten, kräver ÖSP i ett uttalande.

SLC - Pttwebb
Stigande livsmedelspriser och minskad export efter ojämnt skördeår

Följden av torkan blir stigande livsmedelspriser och mindre export. Tapani Yrjölä och Hanna Karikallio presenterade Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT:s prognos för livsmedelsindustrin.

SLC - Skordefest 1
Doftresa bland kungsgårdens kossor

Håkan Lundberg guidade under två dagar besökare med traktor och släpvagn genom Haga Kungsgårds ladugårdar med över 350 mjölkande kor gav den åländska Skördefestens mer än tiotusen besökare chansen att verkligen insupa äkta landsbygdsdofter.

SLC - Slc Skordefest
SLC-styrelsen försöker pressa på för åländska skördeskadepengar

SLC:s ledning passade på att ha styrelsemöte på Åland i samband med Skördefesten. Styrelsemedlemmarna blev liksom tusentals andra besökare vederbörligen imponerade. – Men vi är Åland framför allt för att backa upp ÅPF:s insatser för att få landskapsregeringen att satsa pengar för att hjälpa de åländska jordbrukarna, som drabbats mest i hela landet av sommarens torka, betonade SLC-ordföranden Mats Nylund (tredje från vänster) under ledningsgruppens besök på Bolstaholms gård på lördagen.

Schweizarna röstade mot rättvisa livsmedel

Befolkningen i Schweiz röstade under veckoslutet omkull ett förslag om att staten borde stöda livsmedel som produceras miljövänligt med god djurhållning. Majoriteten av schweizarna befarade stigande matpriser och röstade nej.