SLC - P038693 306998
Tjeckiens regeringschef riskerar sitt jordbruksstöd

EU skärper greppet om Tjeckiens regeringschef Andrej Babiš, som är inblandad i flera tvivelaktiga härvor som tyder på missbruk av EU-subventioner. Det gäller särskilt EU-stöden till jordbrukskoncernen Agrofert, som komplett ägs av Babiš.

SLC - Edeka Warenwirtschaft
UTP-direktivet räddades i extra förhandlingsrunda

Det så kallade UTP-direktivet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan kunde räddas i sista stund före julpausen. Kommissionen, medlemsländerna och EU-parlamentet nådde en kompromiss på ett extrainsatt möte.

Åland öppnar för miljöstöd och nya livsmedelssatsningar

Landskapsregeringen har beslutat flytta över en miljon euro inom Ålands Landsbygdsutvecklingsprogram för att kunna finansiera miljöstödets frivilliga åtgärder samt stöda investeringar inom livsmedelsindustrin.

SLC - Dsc 0850
Loukko i Närpes höjer profilen efter årsskiftet

Ralf Latvala och Jimmy Ratus sköter försäljningen vid Loukkos lantbruksaffär i Närpes. I början av nästa år lämnar företaget den gamla stationsmiljön i Finby för en mera centralt belägen affärslokal på Nixback i samma by.

Julgranstraditionen förändras i sakta mak

Fler än vartannat hem i Finland skaffar en julgran. En inhemsk gran är alltjämt det populäraste alternativet, men på senare år har det också skett förändringar i traditionerna.

SLC - Ptt Mjolk
Producenternas och handelns del av konsumentpriset har minskat

Producenternas och handelns reella andel av livsmedelspriset har sjunkit i förhållande till industrins andel, visar en färsk undersökning gjord av Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT och Naturresursinstitutet Luke.

Nya verk och lagar i kraft nästa år

Det nya livsmedelsverket inleder sin verksamhet vid ingången av 2019. Vid årsskiftet träder också livsmedelsmarknadslagen i kraft, ett nytt aktielägenhetsregister införs och de nya fiskeområdena börjar fungera. De här ändringarna berör alla jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde.

SLC - Martin Westerberg
SLC:s styrelse nöjd över att livsmedelsmarknadslagen träder i kraft

Vid SLC:s styrelsemöte senaste måndag uttryckte styrelsen sin belåtenhet över att livsmedelsmarknadslagen, som innefattar tillsättandet av en livsmedelsombudsman, träder i kraft från och med 1 januari 2019. För SLC som organisation inleddes den processen med ÖSP:s och Martin Westerbergs motion till SLC-kongressen 2012.

SLC - Framtid2
Växthusbranschen har framtiden i fokus

Hur kan den österbottniska växthusbranschen bli mera kundorienterad? Vilka produkter ska produceras? Hur kan miljön beaktas så att klimatpåverkan minimeras? Det är frågor som diskuterades på ett framtidsseminarium i Närpes.

SLC - 32459614848 1Cce6468A0 O
Klimatmötet enades om gemensamma regler

Efter nästan två veckors manglingar i Katowice nådde företrädare för nästan tvåhundra länder till slut enighet om gemensamma regler som föreskriver hur klimatavtalet från Paris ska omsättas. Klimatmötets ordförande Michal Kurtyka kunde med ett dygns försening klubba av de gemensamma reglerna.

LSO tillbakavisar maktspel i HKScan

UPPDATERAD 18.12. KL 18:25 Som huvudaktieägare spelar LSO inte maktspel men tar sitt ansvar för rehabiliteringen av HKScans ekonomi. Det här är rubriken på ett pressmeddelande som andelslaget LSO kom ut med i början av veckan. – Den ekonomiska situationen för HKScan som är bland Finlands största livsmedelsföretag, har varit flitigt framme i medierna, konstaterar LSO i pressmeddelandet.

GMO-majs skadar inte råttornas hälsa

Råttor som äter genmodifierad majs mår inte sämre än andra råttor. Det hävdar franska forskare, som därmed motsäger tidigare GMO-kritiska försöksresultat.