9630 2 Web
Innovativa och okonventionella lösningar ska göra Danmark till föregångare inom klimatneutral matproduktion, säger adminstrativa chefen Anne Lawaetz Arhnung vid Landbrug & Fødevarer. FOTO: L&F
Jordbruk EU Marknad

Danska livsmedel blir
klimatneutrala före 2050

Den danska livsmedelsbranschen ska bli föregångare inom klimatneutral produktion av livsmedel. Senast 2050 ska branschens nettoutsläpp av växthusgaser pressas under noll. Trots detta kan produktionen till och med öka.

I Danmark duggar löftena tätt om en förestående klimatneutralitet. Senaste vecka aviserade mejerikoncernen Arla en CO2-neutral mjölkproduktion fram till 2050. Då ska också slakterikoncernen Danish Crown producera klimatneutralt kött.

Denna vecka presenterade det danska jordbrukets branschorganisation Landbrug & Fødevarer sin nyaste målsättning. Enligt L&F ska hela den danska livsmedelsbranschen bli klimatneutral senast 2050.

Branschen ska leva upp till FN:s miljömål och visa hela världen att det går att kombinera en klimatneutral matproduktion med lönsam affärsverksamhet. Danmark kan producera mer mat och samtidigt lätta på klimatavtrycket, fastslår L&F i ett pressmeddelande.

Mer kunskap och ny teknologi

Visionen har antagits av L&F:s gemensamma styrelse för jordbruket och livsmedelsföretagen. Målet ska lösas med massiva satsningar på forskning och utveckling. Alla aktörer inom branschen ska bidra med tillgängliga resurser.

Befolkningstillväxten, den växande efterfrågan på livsmedel och klimatförändringen ställer enorma utmaningar. Vi behöver innovativa lösningar och ny teknologi för att mätta alla munnar, säger L&F:s administrativa chef Anne Lawaetz Arhnung.

Fram till 2050 kommer världens befolkning att öka till 10 miljarder människor. Det betyder en stark efterfrågeökning på både animaliska och vegetabiliska livsmedel. Det är ett problem som också Danmark måste ta itu med.

Enligt L&F-chefen vinner varken klimatet eller danskarna på att ge upp. Situationen blir inte bättre av att avveckla den danska produktionen och låta mindre klimateffektiva länder fylla efterfrågeluckan.

Hela kedjan ska engageras

Därför tar vi ett historiskt steg genom att leverera danska lösningar på globala utmaningar. Anne Arhnung understryker att partner från hela Danmark ska trummas ihop för att göra det möjligt att förverkliga visionen.

Branschen kan inte lösa problemen på egen hand. Alla tänkbara partner måste samarbeta för att vända utvecklingen. Universiteten ska bidra med kunskap, företagen med nya produkter och staten med ekonomiska resurser.

Jordbrukarna kan ställa sina praktiska erfarenheter till förfogande. Konsumenterna förväntas i sin tur backa upp klimateffektiva danska produkter, säger Anne Arhnung, som förutser en intressant tid för Danmarks livsmedelsbransch.

Hon jämför läget med vindenergibranschen, där Danmark i ett tidigt skede blev föregångare för en global utveckling. På samma sätt kan Danmark ställa sig i spetsen för en utveckling som gagnar världens matförsörjning, avslutar Anne Ahrnung.