Jordbruk EU Marknad

Nordzucker investerar
100 miljoner i Sverige

Tyska Nordzucker investerar 100 miljoner euro i den svenska sockerfabriken i Örtofta i södra Sverige. I gengäld stänger koncernen fabriken i Arlöv. Projektet ska vara slutfört hösten 2021.

Investeringen ska förbättra Nordzuckers konkurrenskraft i Sverige. Produktionen i Arlöv flyttas i sin helhet till Örtofta. De första stegen i en rad av stora investeringar har redan inletts. Teknik och produktionsmetoder ska förbättras.

Enligt Nordzucker har den första etappen redan startat med en omfattande modernisering av Örtoftas sockerhus, som slutförs inför kampanjen 2019. Därefter följer ombyggnad inom paketeringen, nya höglager och en lösnings- och sirapsanläggning.

Vi har kommit långt i planeringsarbetet och är redo för nästa etapp. Med konsolideringen tryggar vi en långsiktigt hållbar struktur i Sverige och får en modern, effektiv och resurssparande fabrik, säger Nordzuckers produktionschef Axel Aumüller.

Enligt Aumüller förbättrar investeringen Nordzuckers ställning som konkurrenskraftig aktör på sockermarknaden. VD Katarina Silfversparre vid dotterbolaget Nordic Sugar bekräftar att sammanslagningen innebär en minskning av antalet medarbetare i Sverige.

Koncernen meddelade redan i februari om avvecklingar i Europa för att stärka den globala verksamheten. Stängningen av fabriken i Arlöv hanteras med intern rörlighet och naturlig avgång. Silfversparre ser fram emot ett fortsatt samarbete med koncernens betodlare.

Ska avveckla jobb i Europa

Investeringarna minskar energiförbrukningen inom den svenska sockerproduktionen med 20 procent, medan utsläppen av CO2 minskar med 18.000 ton per år. En rationellare logistik reducerar likaså lastbilstransporterna, som delvis överförs till järnväg.

Nordzucker meddelade redan i februari att koncernen kommer att avveckla arbetsplatser i Europa för att i stället stärka sin ställning på världsmarknaden. I början av mars köpte Nordzucker 70 procent av den australiensiska sockerkoncernen Mackay Sugar.

Mackay Sugar är svårt skuldsatt och är i starkt behov av tilläggsfinansiering. Nordzucker investerar 76 miljoner euro i projektet. Enligt koncernens styrelseordförande Lars Gorissen har Nordzucker börjat söka nya tillväxtmarknader utanför EU.

Nordzucker har de senaste två åren granskat eventuella uppköpskandidater i Sydamerika och Sydostasien. Koncernen måste köpa upp fabriker för att inte själv bli ett offer för uppköpare. Marknaden är mättad, heter det på huvudkontoret i tyska Braunschweig.