Valios förvaltningsråd valde styrelse för 2019

Valios förvaltningsråd valde vid sitt möte idag tisdag jordbrukare Vesa Kaunisto från Vetil till ordförande för Valios styrelse för år 2019.

SLC - 20160606 Pht30715 Original
Gräl om UTP-direktivet försenar trepartssamtalen

Förhandlingarna om det så kallade UTP-direktivet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan stöter på patrull på den sista slutrakan. EU-parlamentet och medlemsländerna är oense om skyddets omfattning.

Det globala matindexet fortsatte nedåt i november

Priserna på livsmedel fortsatte att sjunka i november. FAO:s matprisindex föll med 1,3 procent till den lägsta nivån sedan maj 2016.

Den höstsådda arealen uppgår till 90.000 hektar

Den höstsådda arealen på totalt cirka 90.000 hektar utgör mindre än 10 procent av arealen av vårsådd spannmål och oljegrödor, uppger Naturresursinstitutet.

Debatt: Vem betalar maten?

Matens andel av hushållens utgifter sjunker, men vem är det som betalar priset, frågar Sam Pettersson, projektledare för Matregion Nyland vid Yrkeshögskolan Novia.

SLC - Carrefour Midlum Melodys 1
Blockkedjor kan spåra matprodukterna till källan

Blockchains, eller på svenska blockkedjor, verkar bli en het teknik för spårning av mat genom hela livsmedelskedjan. En av pionjärerna är den franska handelskedjan Carrefour som i samarbete med IBM anlägger blockkedjor för fågelkött.

SLC - Ecobotix Blog Post1
Dansk drönare bombar skadedjursdödare i raps

Drönare kanske snart blir ett vapen inom bekämpningen av skadedjur på åkern. Danska forskare ska börjar bomba rapsfält från ovan med insekter som angriper skadedjur i raps.

SLC - Img 7053
Den 12:e riksskogstaxeringen: Skogsresurserna fortsätter att öka

Naturresursinstitutet har uppdaterat uppgifterna om Finlands skogsresurser. Virkesförrådets senast uppmätta volym var 2,5 miljarder kubikmeter med en årlig tillväxt på 107,0 miljoner kubikmeter.

SLC - Flis Arkiv
Nu används lika mycket förnybar energi som energi från fossila källor

År 2017 ökade andelen förnybar energi av den totala energianvändningen till samma nivå som andelen energi från fossila importerade bränslen. Dessa uppgifter framgår av en branschrapport om sektorn för förnybar energi, uppger Arbets- och näringsministeriet.

SLC - Dsc 0267
Godbysågens utbyggda kombiverk höjer kapaciteten minst tjugo procent

Ålands SkogsIndustrier Ab har byggt ut kombiverket för virkessortering vid sågen i Godby så att produktionskapaciteten ökat med tjugo procent. Numera vill nästan alla kunder ha virkespaket där alla bräder eller plankor är lika långa, säger produktionschefen Daniel Sundblom.

SLC - Spmexp Lovisa3
Spannmålsexport väckte stort intresse i östra Nyland

Projektet Farmers Grain Export höll ett informationstillfälle om spannmålsexport i hamnen i Valkom i Lovisa. 50 personer deltog, främst jordbrukare från SLC Nylands och MTK-Kaakkois-Suomis verksamhetsområde.

Nytt betningsmedel för oljeväxter och sockerbeta fick undantagstillstånd

Ett nytt betningsmedel för våroljeväxter och sockerbeta har beviljats undantagstillstånd av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. Buteo Start FS 480 är en ny betningsprodukt med flupyridifuron som aktiv substans.