46028645804 1E944Ff92C O
USA-presidenten Donald Trump och hans regering planerar kännbara nedskärningar i de statliga stöden till jordbruket. FOTO: White House/Joyce N. Boghosian
Jordbruk Globalt Marknad

Trump vill stryka stödet
till skuldsatta USA-bönder

Den amerikanska Trump-administrationen vill skära ned anslagen för jordbruksministeriet USDA med femton procent i nästa års budget. Det skulle ytterligare försämra situationen för landets ekonomiskt pressade farmare.

President Donald Trump har fortfarande ett starkt stöd hos de amerikanska bönderna. Ännu i fjol lovade han ymniga kompensationer för Kinas orättvisa reaktioner på USA:s handelspolitik, som presidenten i det skedet uttryckte det.

Jordbruksministeriet kalkylerade då att landets jordbruk hade förlorat uppskattningsvis 11 miljarder dollar på de störda exportmarknaderna. Förlusterna förorsakades av Kinas olagliga vedergällningstullar, löd förklaringen från Vita Huset.

Dagens stöd är ”överdrivna”

Nu har vinden tydligen vänt. Då Trump senaste vecka presenterade sin budgetplan för 2020, framgick det att USDA:s budget ska skäras ned med 15 procent till 20,8 miljarder dollar. På plussidan noteras däremot 8,6 miljarder dollar för muren mot Mexiko.

De nuvarande jordbruksstöden är överdrivet generösa, heter det i regeringens motiveringar. Med detta avses i första hand de statliga bidragen till skördeförsäkringarna och subventioner av råvarupriser.

Trumps idéer backas upp av jordbruksminister Sonny Perdue. Enligt Perdue följer budgetförslaget en konsekvent, konservativ beskattningspolitik. Regeringen handlar ansvarsfullt genom att begränsa statens utgifter.

Perdue anser att regeringen måste stoppa den tilltagande skuldsättningen. Jordbruksministeriet har beredskap att aktivt bidra till sänkta statliga utgifter. Trots detta kvarstår ett tillräckligt starkt skyddsnät för jordbrukare och hjälpbehövande.

Den demokratiska oppositionen avvisar Trumps budgetförslag som kortsiktigt. Försäkringsbranschen varnar för kännbara nedskärningar av farmarnas säkerhetsnät i ett skede då jordbruket står under hård ekonomisk press.

Tidigare kriser kan upprepas

Enbart under fjolåret ökade USA-farmarnas sammanlagda skuldbörda med sex procent till sammanlagt 409 miljarder dollar. Enligt USDA närmar sig skuldbördan en kritisk nivå medan efterfrågan på nya krediter är oförminskat hög.

Utvecklingen påminner om det svåra läget på 1980-talet, då farmarnas skuldsättning steg till liknande nivåer. Flera tusentals gårdar försattes i konkurs som en följd av den omöjliga ekvationen av låga producentpriser och höga räntor.

Perdue medger att andelen främmande kapital inom jordbruket har ökat med nästan en tredjedel de senaste fem åren. Priserna på jordbruksprodukter har förblivit låga och dessutom har USA:s handelstvister stängt viktiga exportmarknader, framför allt i Kina.

Den amerikanska producentorganisationen NFU har gått ut med häftig kritik mot regeringens planer. Presidentens prioriteringar och familjejordbrukarnas realitet har ingenting gemensamt, kommenterade NFU-ordföranden Roger Johnson.

Enligt Johnson är det oförståeligt att regeringen stryker i USDA-budgeten på grund av självförvållade handelsproblem som har försatt landsbygden i ekonomisk knipa. USDA har en viktig uppgift att tjäna landsbygdsbefolkningen och USA:s farmare.

Enligt Reuters kommer budgetförslaget sannolikt att avvisas av kongressen, där demokraterna kontrollerar representanthuset. Demokraterna har gått ut med häftig kritik mot det republikanska nedskärningarna.

Presidentens budgetförslag är ett praktexempel på hur man kan göra livet surt för farmare och landsbygdsbefolkningen, kommenterade demokraten Collin Peterson som leder representanthusets jordbrukskommitté.