Jordbruk Marknad

Höga proteinhalter
i spannmålsskörden 2018

Proteinhalterna hos den inhemska spannmålen år 2018 var höga, men skörden liten. 

Vetets kvalitet var utmärkt efter den torra och varma växtperioden, men skörden liten. Kvaliteten led mest hos havre på grund av låg hektolitervikt. Livsmedelsverket och Naturresursinstitutet (Luke) har publicerat de slutliga skördestatistikerna över spannmålsskördens kvalitet och mängd år 2018.

Torkan under växtperioden 2018 ledde till små skördar för alla spannmål. Korn är vår vanligaste spannmålsväxt och kornskörden år 2018 var 1,3 miljarder kg, vilket är 8 procent mindre än föregående år. Foderkorn utgör 80 procent av kornskörden.

Foderkornets proteinhalt var högre än tidigare år, i medeltal 12,4 procent. På grund av den höga proteinhalten var kornets proteinmängd 130 miljoner kg, vilket trots den mindre skörden var cirka 7 miljoner mer än år 2017. Kvalitetsmålet för foderkorn är allmänt minst 64 kg hektolitervikt, vilket uppnåddes hos cirka 60 procent av skörden. Genomsnittlig foderkornskörden var 3.290 kg per hektar.

Cirka 20 procent av kornskörden är maltkorn (285 miljoner kg). Målet för maltkorn är en proteinhalt på 9-11,5 procent och stor kornstorlek (resultatet av sorteringen minst 85 procent vid 2,5 mm sållning). Skörden av maltkorn som uppfyller kvalitetsmålen var över 100 miljoner kg mindre än föregående år, eftersom maltkornsskörden var nästan 40 miljoner kg mindre och dessutom uppfyllde endast cirka 40 procent kvalitetskriterierna (118 miljoner kg) för maltkorn på grund av låg kornstorlek och hög proteinhalt. Grobarhet och förekomst av mögel i maltkorn analyserades inte.

Havren led mest av torkan

Havreskörden var 818 miljoner kg, och mindre än under tidigare år. År 2018 var hektarskörden för havre (2.830 kg) hela 25 procent mindre än föregående år. Havren led mer av torkan än andra spannmål och den genomsnittliga hektolitervikten, 52,6 kg, var den lägsta på över 25 år.

Som kvalitetsmål för foderhavre användes minimikravet 52 kg, vilket uppfylldes i cirka 60 procent av skörden (cirka 525 miljoner kg). Som kvalitetsmål för livsmedelshavre användes minimikravet 58 kg, vilket endast uppfylldes i två procent av skörden.

Halterna av mykotoxinet DON (deoxynivalenol) var låga år 2018 och mätt med snabbmetoden överskreds gränsvärdet för livsmedelshavre enligt EU-lagstiftningen endast i två procent av proverna.

Kvaliteten på veteskörden var mycket god eftersom proteinhalten var mycket hög, falltalet bra och hektolitervikten var tillräckligt hög. Den genomsnittliga proteinhalten på 15,6 är mycket hög.

Veteskörden var under 500 miljoner kg, vilket är ungefär en tredjedel mindre än de senaste åren. Eftersom vetets kvalitet var mycket god, var 86 procent av skörden lämplig som brödvete och nästan 425 miljoner kg av skörden var av god kvalitet. Vårvetets andel av skörden och vetearealen var 95 procent och höstvetets andel var fem procent. Genomsnittlig veteskörden år 2018 var endast 2.780 kg/ha.

Mätt med snabbmetoden är halten av mykotoxinet Don (deoxynivalenol) under gränsvärdet för vete som används som livsmedel enligt EU-lagstiftningen i 97 procent av vårveteproverna.

Rågskörden var 42 miljoner kg år 2018, vilket var över hälft mindre än föregående år. I likhet med vetet var kvaliteten på rågen god, och cirka 80 procent av rågproverna uppfyllde kvalitetsmålen för falltal och hektolitervikt (falltalet minst 120 och hektolitervikten minst 71 kg).