Dsc 1097
Restaurang HEJM är en aktuell utmaning för den Pensalabördige kocken och delägaren Mattias Åhman som nyligen har flyttat tillbaka till Österbotten. Det är lokalt producerade råvaror som gäller när den nya restaurangen i Fiskets Hus slår upp dörrarna i sommar, säger Åhman.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Restaurang HEJM
fokuserar på lokala råvaror

Den kommande restaurangen vid Fiskets Hus i Vasa går in för att erbjuda en mångsidig meny i avslappnad miljö. För närvarande etablerar ägarna förbindelser med lokala producenter som ska leverera råvaror till restaurangen.

Ännu återstår det några månader tills den nya strandrestaurangen HEJM har premiär – parallellt med att det nya komplexet Fiskets Hus öppnar sina dörrar vid fiskstranden i Vasa.

– Just nu är inredningsarbeten på gång. I början av mars ska restauranggolvet vara färdigt gjutet. Någon gång under sommaren sker starten. Något exakt datum är ännu inte fastslaget, säger delägaren Mattias Åhman till Landsbygdens Folk i slutet av februari.

Etablerar kontakter med lokala jordbrukare och fiskare

Tillsammans med de två andra delägarna Simon Selin och Michael Björklund drar den 26-årige Åhman upp riktlinjerna för Restaurang Hejm. Restaurangen vill erbjuda något för alla smaker – allt från fiskrätter till kötträtter och vegetariskt på sin meny.

– Vårt fokus är att använda lokalt producerade råvaror så långt som möjligt. För närvarande är det mycket planeringsarbete som gäller. Vi håller på att bygga upp ett nätverk genom att etablera förbindelser med österbottniska jordbrukare och fiskare.

– Vi hör oss för på olika vis, kollar vad som finns på nätet och diskuterar bland annat kring leveranser, volymer och annat med producenterna. Jag är själv hemma från Pensala och har en del jordbrukskontakter i nejden. Mina föräldrar har ägnat sig åt svin- och minkfarmning så jordbrukande är inte något främmande för mig, berättar Mattias Åhman.

Mattias Åhman säger vidare att Restaurang HEJM på nordiskt vis kommer att satsa på vild mat och inläggningar för att ta tillvara de olika säsongerna på bästa vis. Exempelvis genom att servera granskott, nässlor och rabarber under vinterhalvåret.

– Direktkontakten till producenterna är inspirerande och väldigt viktigt. Dessa vet vad som är bäst just nu och vad som kommer att vara på topp om en månad. Om råvarorna därtill är ekologiskt producerade gör det inte saken sämre, säger Åhman.

Siktar på året runt-verksamhet

Restaurang Hejm kommer att profilera sig som lunch- och kvällsrestaurang i naturskön strandmiljö och avsikten är att ägna sig åt året runt-verksamhet.

– Förutom jag och Simon Selin kommer verksamheten att ha tio anställda. Antalet kundplatser är 60 plus en loungedel i anslutning till restaurangen. Därtill finns det en övre våning där privata tillställningar kan ordnas, ett så kallat event loft för 25 personer, säger Mattias Åhman.

– Michael Björklund som är bosatt på Åland kommer att vara på plats i restaurangen så ofta som det är möjligt för honom, säger Åhman.

Mattias Åhman har bland annat arbetat tre och ett halvt år inom Göteborgs restaurangvärld. 2017 flyttade han till Helsingfors och samma år utsågs han dessutom till Årets kock i Finland.

– Jag har nyligen återvänt till Vasa och Österbotten. Min sambo Anna Lundberg är ursprungligen från Maxmo och hon ska börja arbeta som restaurangchef på HEJM.

– Det känns fantastiskt kul och spännande att ta sig an restaurangprojektet i Vasa. Det är en långvarig dröm som går i uppfyllelse för mig och Simon Selin. Det är något som vi funderat på ända sedan vi gick i yrkesskolan i Jakobstad, säger Åhman.