SLC - Img 3977
Ekoarealen ökar sakta men regeringens mål nås inte

Ekoarealens andel av hela landets åkerareal växer enligt prognoserna från 13 till 16 procent fram till år 2022. Trots ökningen förverkligas inte regeringens målsättning om 20 procent av arealen 2020.

Närmat lockar allt fler

Att närmaten intresserar finländarna visar också den årliga Suomi Syö-undersökningen som utförs vartannat år bland 15-79 år gamla finländare. Närmare 2.400 personer svarade i årets undersökning. Merja Lintunen, forskningschef på Taloustutkimus konstaterar att över häften av finländarna uppger sig vara åtminstone ganska intresserade av närmat.

SLC - 7F1A2885
Aino hjälper till att hålla afrikanska svinpesten borta

Tullens första mathund Aino har under ett halvår i tjänst redan upptäckt närmare 600 kilo förbjudna kött- och mjölkprodukter. Aino arbetat främst vid ryska gränsen, meddelar Tullen.

EU eftersträvar avtal med Mercosur detta år

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur har varit kantade av många motgångar. Nu hoppas EU-kommissionen på bättre lycka, eftersom avtalet med sydamerikanerna till och med kan bli viktigare än frihandelsavtalet med Japan.

SLC - Reijo Flink
På nya poster: Reijo Flink leder A-Producenter och A-foder

Agrolog Reijo Flink har utsetts till VD för A-Producenter och A-Foder. Han tillträdde posten den 1 januari. Han är sedan tidigare verkställande direktör för andelslaget Itikka och för Lihakunta. Tillsvidare sköter han även de uppgifterna parallellt med sitt nya jobb. Itikka och Lihakunta inleder dock omedelbart rekryteringen av en efterträdare.

SLC - P038693 306998
Tjeckiens regeringschef riskerar sitt jordbruksstöd

EU skärper greppet om Tjeckiens regeringschef Andrej Babiš, som är inblandad i flera tvivelaktiga härvor som tyder på missbruk av EU-subventioner. Det gäller särskilt EU-stöden till jordbrukskoncernen Agrofert, som komplett ägs av Babiš.

SLC - Edeka Warenwirtschaft
UTP-direktivet räddades i extra förhandlingsrunda

Det så kallade UTP-direktivet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan kunde räddas i sista stund före julpausen. Kommissionen, medlemsländerna och EU-parlamentet nådde en kompromiss på ett extrainsatt möte.

Åland öppnar för miljöstöd och nya livsmedelssatsningar

Landskapsregeringen har beslutat flytta över en miljon euro inom Ålands Landsbygdsutvecklingsprogram för att kunna finansiera miljöstödets frivilliga åtgärder samt stöda investeringar inom livsmedelsindustrin.

SLC - Dsc 0850
Loukko i Närpes höjer profilen efter årsskiftet

Ralf Latvala och Jimmy Ratus sköter försäljningen vid Loukkos lantbruksaffär i Närpes. I början av nästa år lämnar företaget den gamla stationsmiljön i Finby för en mera centralt belägen affärslokal på Nixback i samma by.

Julgranstraditionen förändras i sakta mak

Fler än vartannat hem i Finland skaffar en julgran. En inhemsk gran är alltjämt det populäraste alternativet, men på senare år har det också skett förändringar i traditionerna.

SLC - Ptt Mjolk
Producenternas och handelns del av konsumentpriset har minskat

Producenternas och handelns reella andel av livsmedelspriset har sjunkit i förhållande till industrins andel, visar en färsk undersökning gjord av Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT och Naturresursinstitutet Luke.

Nya verk och lagar i kraft nästa år

Det nya livsmedelsverket inleder sin verksamhet vid ingången av 2019. Vid årsskiftet träder också livsmedelsmarknadslagen i kraft, ett nytt aktielägenhetsregister införs och de nya fiskeområdena börjar fungera. De här ändringarna berör alla jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde.