Finlands svenska andelsförbund grundades i Vasa 1919, men det fanns andelslag före det. Det kan andelsförbundets ordförande Lars Björklöf berätta när han öppnar det hundraåriga förbundets ordinarie årsmöte tidigare den här månaden i Helsingfors. Exempel är mejeriet i Kronoby och Labor i Nyland.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Tilasiemenkedjan växer med ytterligare ett packeri i och med att Ylistaron Maataloustarvike Oy ansluter sig som medlem.
HKScan delar inte ut några dividender för år 2018. Det beslutades på den ordinarie bolagsstämman som hölls den 11 april i Åbo.
Sedan juli 2018 har EU-importen av soja från USA ökat med hela 121 procent till cirka 8,2 miljoner ton.
Trots konflikten mellan Airbus och Boeing försöker EU sjösätta ett nytt handelsavtal med USA. Kommissionen eftersträvar ett snabbt resultat då tiden är knapp. Men jordbruket lämnas utanför samtalen, lovar handelskommissionär Cecilia Malmström.
USA anser att EU betalar olagliga statsstöd till Airbus och hotar med handelssanktioner. Nu slår EU tillbaka med samma mynt. Om det är nödvändigt, kan EU försvåra importen av jordbruksprodukter och traktorer från USA.
NHK har utsetts till distributör av Silotites sortiment av ensilagefilmer.
Finländska företag i naturproduktsbranschen behöver allt mer råvaror av olika slag för att kunna svara på den internationella efterfrågan på produkter. Finlands skogscentral deltar nu i ett projekt där ett av målen är att hitta lösningar på de problem som finns i naturproduktsbranschens distributionskedja.
Skogsindustrins utsikter i år är svagare än ifjol, visar prognosen från Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.
Hur ska det gå för självförsörjningen med bland annat svinkött i framtiden? Den frågan bekymrar SLC:s slaktdjurutskott som möttes nyligen i Helsingfors.
På slakteriet och styckeriet Meatgard i Västankvarn börjar rutinerna småningom sitta som de ska.
Att förse livsmedel med djurvälfärdsmärkning medför såväl större kvalitetskrav inom matproduktionen som förbättrad information för konsumenter. Det betonar Jarkko Niemi från Naturresursinstitutet Luke i Seinäjoki.