Ledare: Sämsta tiden för prissänkningar

HKScans aviserade prissänkningar kom på den sämsta tiden för bönderna, som är pressade ekonomiskt sedan tidigare. Slakteriet sänker priset på nötkött där vi nu är nere i en självförsörjning på bara tre fjärdedelar. Vad händer om produktionen sjunker ytterligare? Situationen blir allt annat än bättre av att S-gruppen gått ut med sänkta priser i dagligvaruhandeln på bland annat annat broiler och köttfärs. Det underlättar åtminstone inte böndernas behov av prishöjningar. Fastän HKScan har en speciellt pressad ekonomi måste man fråga sig hur det är ställt med hela slakteribranschens konkurrenskraft för tillfället. När utredningsman Reijo Karhinen talar om att man måste koncentrera sig mer på resultaten i euro i stället för producerade mängder, så gäller det inte bara bönderna.

Ryssland kan skärpa importstoppet mot väst

Det ryska embargot mot livsmedel från EU, USA och ett antal västländer borde effektiveras. Det föreslår den federala tullmyndigheten FTS i en skrivelse till jordbruksministeriet.

Arlas omsättning ökar igen och resultatet betalas ut till ägarna

Omsättningen för Arla Foods ökade till 10,4 miljarder euro för 2018. Ökningen är ändå marginell från föregående års 10,3 miljarder. Början av året var tuff och tillväxten har man i huvudsak gjort efter årets första kvartal.

SLC - Sakyla
Producentorganisationerna och Sucros har kommit överens

SLC och MTK har nått ett förhandlingsresultat med Sucros. MTK:s Pekka Myllymäki anser att det är fråga om en märkbar förbättring i kontraktsvillkoren för sockerbetsodling. Sucros målsättning har varit att höja Säkyläbrukets årliga råsockerproduktion till 100 miljoner kilo och avtalet omfattar ett tilläggspris på 2,50 euro per ton om så sker. Det här skulle ändå kräva en avsevärd ökning av odlingsarealen i Finland.

EU-mjölkpriset är stabilt och pulverlagren är slut

I EU har priset på mjölk och mjölkprodukter inte rört sig nämnvärt de senaste veckorna. Interventionslagren för skummjölkspulver är nu praktiskt taget tömda.

SLC - A12Dc15F703E942786Ee6442Bc689C0Eef38E13E
Macron värnar om EU:s jordbruksbudget

Europa behöver en ambitiös jordbrukspolitik och en solid budget. Det underströk Frankrikes president Emmanuel Macron under sitt besök på den stora jordbruksutställningen i Paris nyligen.

DAVA Foods köpte Närpes Äggpackeri Ab

DAVA Foods har köpt majoriteten av aktierna i Närpes Äggpackeri Ab. Packeriets vd Johnny Grandell är nöjd med affären.

Inga hälsorisker i importerad spannmål 2016-2018

Under åren 2016-2018 undersökte Tullaboratoriet förekomsten av växtskyddsmedelsrester, tungmetaller och mögelgifter i importerad spannmål. Inte ett enda parti fick importförbud.

Lagen om statsborgen för likviditetslån till gårdsbruk träder i kraft

Lagen om statsborgen för likviditetslån till gårdsbruksenheter stadfästes vid presidentföredragningen på fredagen. Lagen träder i kraft den 26 februari 2019.

SLC - Tiertransporter
EU-parlamentet kräver krafttag mot djurtransporter

EU-reglerna för långa djurtransporter måste ovillkorligen följas. Det inskärper EU-parlamentet, som fordrar noggrannare kontroller, hårdare straff för brott mot reglerna och sanktioner mot medlemsländer som ser genom fingrarna.

ASF fortsätter att breda ut sig

Den afrikanska svinpesten fortsätter sin frammarsch i Belgien. Efter ett nytt fall av svinpest hos ett svinkadaver i den inre zonen har regeringen i Vallonien utvidgat de tre skyddszonerna i området.

Apetits omsättning och resultat minskar

​Apetit Oyj offentliggjorde på onsdagen resultatet för det fjärde kvartalet och därmed också årsresultatet för 2018. Apetit backar, gällande såväl omsättning som resultat.