Jordbruk Marknad

HKScans extra bolagsstämma gav lov för riktad emission

För att säkra HKScans finansiella ställning och stärka koncernens kapitalstruktur bemyndigade den extra bolagsstämman i slutet på maj styrelsen att genomföra en riktad emission på upp till 60 miljoner euro.

Emissionen förverkligas så att 37,5 miljoner nya A-aktier emitteras för teckning, med en option om att höja emissionen med högst 7,5 miljoner aktier i händelse av överteckning.

HKScan hade förra fredagen mottagit teckningsförbindelser för 59,5 miljoner euro, meddelar koncernen. LSO Andelslag som redan är majoritetsägare i HKScan hade ingått teckningsförbindelse för 17 miljoner euro. Lantmännen hade ingått teckningsförbindelse för 6,8 miljoner euro. MTK hade ingått teckningsförbindelse för tre miljoner euro.

Aktier erbjuds för teckning till allmänheten i Finland i utbyte mot kontant ersättning samt till institutionella investerare i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Teckningskursen för dessa aktier kan betalas antingen kontant eller med masskuldebrevslån.

Vidare skulle HKScan ha rätt att ge dem av bolagets ägare som har tecknat aktier i A-serien företräde framför sådana, som inte är aktieägare i bolaget sedan tidigare.

Ändring av bolagsordningen

Den extra bolagsstämman beslöt också att ändra bolagsordningen så att det maximala antalet A-aktier är 100 miljoner istället för 60. Således är numera minst 3,6 miljoner och högst 8 miljoner av det totala antalet aktier i bolaget K-aktier, medan minst 400.000 och högst 100 miljoner är A-aktier.

Styrelsen fick även fullmakt att besluta om alla villkoren för emissionen. Styrelsen kan således besluta om en riktad emission, alltså avvikande från aktieägarnas företrädesrätt. En riktad aktieemission kräver dock alltid en tung ekonomisk grund för bolaget och fullmakten får inte användas mot principen om aktieägarnas jämställdhet.

Fullmakten är i kraft till och med den 30 september i år.

Dessutom kullkastar den här färska fullmakten tidigare oanvända fullmakter kring emission av aktier, optionsrätt samt andra särskilda rättigheter som berättigar till aktier.

HKScan meddelar vidare att Esa Mäki, som svarat för koncernens köttbalans och beställningsleveranskedja, har utnämnts till verkställande direktör för Apetit. Han tillträder sin nya tjänst första september och fortsätter bland annat i ledningsgruppen för HKScan till dess.