Jordbruk Maskin & teknik Marknad

Bugchain spårar insekter

Danska forskare tar insekter till hjälp för att utveckla en blockkedja för livsmedel. Ett projekt med namnet ”Bugchain” gör det möjligt att bokstavligen följa utveckligen av matinsekter från ägg till färdig livsmedelsprodukt.

”Bugchain” är ett samarbete mellan regionen Midtjylland, Danish Food Cluster, Teknologisk Institut, IBM och branschens handelskedja Din Insektbutik. Bugchain är samtidigt Danmarks första blockkedja inom livsmedelsbranschen.

Projektet ska ge ett exempel på möjligheter som blockkedjan kan erbjuda i form av insyn i värdekedjan. Konsumenterna efterlyser ärlighet och tillförlitlig information, eftersom insekter är ett nytt område inom livsmedelsbranschen.

Det handlar om att skapa förtroende, säger Lars-Henrik Lau Heckmann vid Teknologisk Institut till Danmarks Radio. Blockkedjan gör processen transparent och pålitlig. Det är omöjligt att fuska med informationen.

En enorm mängd data ingår i Bugchain. Informationen är intressant för konsumenten men den kan också användas för att effektivera produktionen. All information om insekternas liv lagras i realtid.

Bugchain berättar om hur insekterna lever, vad de äter och förhållandena i själva uppfödningen. Var temperaturen korrekt, hur länge har de transporterats? Alltsammans kan konsumenten granska i en app på smarttelefonen.

Enligt Carsten Juul Størner från teknologileverantören IBM kan erfarenheterna från Bugchain överföras till nästan alla andra områden. Nu fokuserar man på insekter men information är generellt ett konkurrensmedel där blockkedjor är oslagbara.

Inom spårbarhet erbjuder blockkedjor entydiga fördelar. De senaste matskandalerna med olivoljor hade gått att undvika genom att använda blockkedjor som dokumenterar varan från oliv till färdig olja, säger Carsten Juul Størner.

Läs även: Blockkedjor ska stöda Danmarks matproduktion