Globalt Marknad

Jordbruksinkomsten faller kännbart i USA

Jordbruksinkomsten sjönk kraftigt i USA under det första kvartalet 2019. Handelsministeriet i Washington bokförde en sammanlagd jordbruksinkomst på 36,10 miljarder dollar (32,32 miljarder euro) för kvartalet.

I jämförelse med det fjärde kvartalet 2018 har farmarnas personliga inkomster sjunkit med 11.85 miljarder dollar eller 24,6 procent mindre än det första kvartalet 2016. Trenden påverkar hela landets inkomstutveckling, fastän jordbrukets andel är bara två procent.

Enligt ministeriet beror den negativa inkomstutvecklingen inom jordbruket på tilltagande ekonomisk belastning för jordbruket på grund av handelskriget med Kina. Låga priser på jordbruksvaror och naturkatastrofer bidrar till att ytterligare försämra resultatet.

Massiva översvämningar i Mellanvästern, låga priser på spannmål och mjölk och de fortsatta följderna av Trump-administrationens handelspolitik har tagit sin tribut. Inkomstbortfallet är det största sedan tre år.

Enligt New York Times kunde trenden inte ens vändas av fjolårets stödpaket på 12 miljarder dollar till jordbruket. Utbetalningarna har genomförts alldeles för långsamt, beroende på ineffektiv organisation.

Regeringens budgetförslag för nästa år tyder inte på bättre tider. USDA:s budget ska skäras ned med femton procent. Nya nedskärningar föreslås dessutom i programmet för skördeförsäkringar.

Enligt analytiker i USA höjer den negativa utvecklingen trycket på Washington att ompröva handelskonflikten med Kina. Jordbrukarna räknas till Trumps stödtrupper men de måste hållas på gott humör. Med den nuvarande politiken är stödet inte garanterat.

Presidentens ledande ekonomirådgivare Larry Kudlow sade i början av maj att Vita Huset har vidtagit förberedelser för ett starkare stöd till landets farmare, vilket nu också har genomförts.

Dessutom klagar producenterna i Kalifornien över bristande tillgång på arbetskraft. Enligt producentorganisationen California Farm Bureau Federation och University of California dras 56 procent av delstatens odlare med svåra arbetskraftsproblem.